Азиатските акции поевтиняха след слаби данни за американското производство

Ришаат Саламат, Bloomberg Хонконг, Бизнес старт, 02.10.2019

08:01 | 2 октомври 2019
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

В Азиатско-тихоокеанския регион икономическите опасения взимат връх, но политическите рискове също не трябва да бъдат пренебрегвани. Регионалните инвеститори отново са настроени песимистично към перспективите за световната икономика. Азиатските акции поевтиняват, като ефектът беше подсилен от резките спадове на Wall Street. Причината са слабите данни е американското производство, което подхрани опасенията за състоянието на световния растеж, съобщи Ришаат Саламат, Bloomberg Хонконг, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"В Япония автопроизводителите допълнително подсилиха тревогите относно глобалната икономика. Американските автомобилни продажби бяха катастрофални за компании като Toyota и Honda. И двата производителя отчетоха двуцифрени спадове, които надвишиха прогнозите на икономистите. Това е един от секторите, който допринесе за спада на Nikkei 225 в Токио".

"Междувременно в Хонконг протестите продължават и най-вероятно това ще се отрази на продажбите на дребно, за които информация ще излезе по-късно днес", посочи Ришаат Саламат, допълвайки, че тази индустриална група пък увеличава спада на Hang Seng.