Kospi се повлия от Huawei

Пазарите в Азия на 23 май 2019

08:05 | 23 май 2019
Автор: Иван Николов
Борсата в Корея. Сеул, 28 февруари 2019. hotographer: Jean Chung/Bloomberg
Борсата в Корея. Сеул, 28 февруари 2019. hotographer: Jean Chung/Bloomberg

Азиатските пазари се понижиха в четвъртък и бенчмаркът за региона отстъпи целия си ръст за годината, след като инвеститорите се разтревожиха от ескалацията на търговските напрежения САЩ-Китай.

MSCI Aisa-Picific изгуби 6% след като президентът Тръмп обеща в началото на месеца да увеличи митата за внос от Китай. Юанът остана под натиск.

Индийските пазари отбелязват ръст с началото на преброяването на гласовете от изборите в Индия, където премиерът Нарендра Моди се насочва към нов мандат.

В Сеул най-големия клиент на  Huawei LG Uplus се понижава при новината, че САЩ е поискала от правителството на Южна Корея да се присъедини към кампанията срещу китайската нехнологична компания.

Kospi спира 2-дневния ръст, а корейският вон се търгува близо до двугодишно дъно. Тази седмица вонът се понижи до най-ниското ниво от повече от 2 години, а индонезийската рупия отбеляза ново дъно за 2019.

„Корея има експозиция в технологичния сегмент, а валутата на Индонезия обикновено е една от тези, които са най-силно засегнати от засилването на долара”, каза Лиза Сайнинг от Handelsbanken Tillvaxtmarknad в Стокхолм. „Разбира се, те се тревожат и искат да вземат някакви мерки”.

Властите в Сеул се събраха на извънредно заседание, за да обсъдят ситуацията на валутния пазар, а Bank of Indonesia, която наскоро се намеси на пазара – каза, че ще координира с банките и други институции, за да осигури стабилността на рупията.

Чуйте коментара на Софи Камарудин от студиото на Bloomberg в Хонконг.