Европейските акции поскъпват, а основните индекси се покачват

Пазарен коментар на Юън Потс, Bloomberg Лондон, В развитие, 14.05.2019

14:57 | 14 май 2019
Обновен: 15:06 | 14 май 2019
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Европейските акции поскъпват днес, докато инвеститорите оценяват перспективите пред световната търговия на фона на разтърсващото начало на седмицата за пазарите. Активите убежища, включително ДЦК, златото и йената отстъпват днес. Това каза пазарният анализатор Юън Потс, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

"3 часа и половина след началото на борсовия ден в Европа всички основни индекси са на зелено, като френският CAC е нагоре с 1,1%, FTSEMIB – с 0,9% - два от най-добре представящите се пазара. Автомобилните производители са най-силно представящите се, след като Volkswagen възобнови плановете си за частично продаване на акции на подразделението си за товарни камиони. Междувременно акциите на Bayer потъват до най-ниското си ниво от почти 7 години, след като компанията беше задължена от съда да плати обезщетение от над 2 млрд. долара, касаещо пестицида й Roundup".

Акциите на миннодобивните компании и търговците на дребно се представят добре, коментира Потс.

"Търговският спор между Вашингтон и Пекин държи пазарите под напрежение, като инвеститорите се опасяват, че по-голям пазарен срив може да навреди на световния ръст. Вчера всички три основни американски индекса приключиха с над 2% понижение. Но днес фючърсите по S&P и Dow сочат към отваряне в повишение на американски борси".

Вижте видео материала с целия пазарен коментар.