Турската лира увеличава загубите си спрямо долара

Пазарен коментар на Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул, В развитие, 08.05.2019

13:02 | 8 май 2019
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Турската лира се насочва към най-слабото си представяне за последните 8 месеца, като от началото на годината валутата се е обезценила с 14% спрямо долара. Това каза Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Индексът Borsa Istanbul обърна ръстовете си за годината, отбелязвайки 5-дневно понижение. Доходността по 10-годишните държавни облигации се покачва за 3-ти ден, бележейки повишение от 20%“.

Инвеститорите в Турция са все по-притеснени за  демокрацията в страната, след като изборната комисия реши да се проведе повторно гласуване на местните избори в Истанбул, коментира Демокан.

„Президентът Реджеп Ердоган отново постигна своето, след като каза че на предишния вот е имало изборна измама. Тогава управляващата Партия на справедливостта и развитието изгуби вота в най-големия турски град с малка разлика“.

Решението предизвика критики от опозиционните парти и някои европейски власти, а новите избори са насрочени за 23 юни, добави Демокан.

Вижте видео материала с целия коментар.