Инвеститорите търсят алтернативи на данните за икономическия ръст на Китай

Доверието в данните за ръста в Китай не е високо

12:31 | 3 ноември 2015
Обновен: 12:33 | 3 ноември 2015
Инвеститорите търсят алтернативи на данните за икономическия ръст на Китай

Доверието във водещите официални данни за ръста на китайската икономика по традиция не е високо. Сега тези настроения се засилват още повече заради забавянето и прехода, през които тя преминава.

Заложеният от правителството ръст за 2015 г. е 7% и през първите 3 тримесечия на годината целта почти беше постигната. През първото и второто тримесечие на 2015 г. на годишна база БВП на Китай се разшири със 7%, а през третото с 6,9%. „Това поражда скептицизъм и въпроси около връзките между данните. Инвестиционните банки в частност компилират собствени индекси, които да дадат по-добра представа за икономическата активност в Китай и по-добра представа за случващото се в страната”, каза Енда Куран от Bloomberg.

Част от проблема е, че става въпрос за голяма икономика, която преминава през преход от разчитане на по-старите двигатели  на растежа, като производствения сектор и тежката индустрия, към нови сектори като иновации, услуги и потребление. Има усещане, че данните за нивото на активността в тези сектори, не са толкова надеждни и не улавят всичко случващо се.

Мненията са много разнопосочни. Някои агенции като Lombard Street изчисляват, че растежът на китайската икономика е едва 3%. Анализаторите в Bloomberg Intelligence също смятат, че ръстът на китайската икономика е под 7% и е по-скоро около 6%.

Въпреки разнопосочните гледни точки, мисля, че има съгласие по отношение на забавянето на китайската икономика, докато тя преминава през преход. Икономистите са обединени около мнението, че годините, в които Китай отбелязваше двуцифрен ръст вече са в миналото и няма да се върнат скоро. Китайската икономика ще се настрои за много по-нисък темп на ръст.