Оптимизъм на азиатските пазари заради напредък в търговските преговори

Пазарен коментар на Розалинд Чин, Bloomberg Хонконг, Бизнес старт, 05.04.2019

07:59 | 5 април 2019
Снимка: Nicolas Axelrod/Bloomberg
Снимка: Nicolas Axelrod/Bloomberg

Като цяло търговията в Азия е разнопосочно. Индексът MSCI ASIA PACIFIC се търгува без промяна през цялата сесия и изглежда, че ще приключи деня по този начин. А пазарите в Хонконг, Китай и Тайван са затворени заради национални празници в Япония. Nikkei и TOPIX се покачват. Търговският оптимизъм помага на тези пазари, след като лидери от Китай и САЩ се похвалиха с напредък в търговските преговори. Това коментира Розалинд Чин, Bloomberg Хонконг, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Си Дзинпин иска преговорите да бъдат завършени по-бързо, докато Доналд Тръмп говори за паметното споразумение, което би могъл да сключи, въпреки че според него окончателната сделка няма да бъде готова в продължение на няколко седмици".

Съществува оптимизъм, но сравнително приглушената реакция на пазарите може би подчертава, че инвеститорите искат да видят конкретни подробности, преди да решат доколко имат поводи за радост, уточни Чин.

Kospi излиза на положителна територия, въпреки че Samsung, която влияе най-много, се търгува на червено, след като отчете 60% спад на оперативната печалба за първото тримесечие на годината, посочи коментаторът.