Понижен инвеститорски риск на американските пазари преди решението на Фед

Пазарен коментар на Сю Кийнан, Bloomberg Ню Йорк, В развитие, 20.03.2019

19:55 | 20 март 2019
Обновен: 01:49 | 6 юни 2020
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Денят загуби апетита към риск, докато инвеститорите очакват решението на Фед по лихвите, както и сигнали за паричната политика на централната банка. Освен това има и подновени опасения от вчера относно търговските преговори между САЩ и Китай. Това съобщи Сю Кийнан,  Bloomberg Ню Йорк, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

В резултат акциите поевтиняха още с началото на борсовата сесия и са с понижени стойности във всички области, посочи Кийнан. "Индексът S&P 500 се придвижи към ниските си равнища за деня, след като президентът Тръмп обяви, че митата върху китайските стоки ще останат, докато не бъде съгласувана и подписана търговска сделка с Китай. В резултат акциите на индустриалния и банковия сектор поевтиняха", допълни коментаторът.

"Едно от светлите петна на пазара са акциите на свързаните с петрола компании след неочакван спад в запасите на суров петрол на САЩ, което тласна лекия суров петрол до равнище от над 60 долара за барел за първи път от ноември".

Междувременно доходността по 2-годишните ДЦК остана под горната граница на целта на Фед в условия на очаквания за по-отстъпчив тон на централната банка, подчерта Сю Кийнан. "Инвеститорите както на Wall Street, така и на другите пазари ще следят отблизо изявлението от Фед относно изгледите за предстоящи лихвени увеличения. Ето как един стратег обяснява ситуацията:

“Фокусът ще бъде изцяло върху мисленето на Фед относно т.нар. „Точки на Фед“, или броят лихвени увеличения, както и дали Фед е премахнал от вътрешната си прогноза възможностите за лихвено увеличение. Тя допълва: “Ще е интересно дали Фед е включил в оценката си лихвено съкращение, за което се съмнявам, и в такъв случай колко на брой такива обмислят и ще са нужни, за да се коригират лихвите към повишение един или два пъти за годината – тъй като според мен е малко преждевременно пазарът да изключва увеличение на лихвите.”

Очаквайте видео материал с целия пазарен коментар.