Инвеститорското настроение на азиатските пазари се изпари

Пазарен коментар на Софи Камарудин, Bloomberg Хонконг, 14.03.2019

08:10 | 14 март 2019
Обновен: 02:26 | 6 юни 2020
Снимка: Jean Chung/Bloomberg

Настроението към риск на азиатските акции се изпари, навлизайки в следобедните часове на борсовата сесия в Хонконг, докато инвеститорите оценяваха последните икономически данни от Китай. Китайските акции водят в понижението в региона, като Shanghai Comp спада с над 1%. Това съобщи Софи Камарудин, Bloomberg Хонконг, в предаването "Бизнес старт" с водещи Христо Николов и Живка Попатанасова.

Индексът на компаниите с малка капитализация е на път да отчете най-големия си двудневен спад от юни насам, докато китайските регулатори предприемат мерки да успокоят бурния ръст, разкри Камарудин. "Китайският юан поевтинява, като офшорният му курс се върна на ниво от 6,71 за долар, а австралийският долар се е насочил към 4-дневен ръст при сигнали, че китайската икономика отслабва допълнително при забавяне на темпа на ръст на промишленото производство през първите 2 месеца на годината", допълни тя.

"Акциите в Сидни се колебаят след четиридневно покачване. Индексът Kospi отстъпва с 0,15%, а в Япония Nikkei 225 се възстановява от част от спадовете в сряда, покачвайки се с 0,15%. А в Хонконг Hang Seng се търгува без промяна при ръст на петролните производители, но спад на акциите на технологичните и автопроизводителите".