Ден на понижения, както за цените на акциите в САЩ, така и на петрола

Пазарен коментар на Сю Кийнан, пазарен анализатор, Bloomberg Ню Йорк, В развитие, 07.03.2019

20:17 | 7 март 2019
Обновен: 10:24 | 3 юни 2020
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските пазари имат ден на понижения - както в цените на акциите, така и в цената на петрола. САЩ следват спадовете на еврото и на европейските пазари. S&P 500 сега е на път да отбележи най-дългата си поредица на загуби за тази година и най-лоша седмица за годината. Това съобщи Сю Кийнан, пазарен анализатор, Bloomberg Ню Йорк, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Според стратезите на Wall street икономическите опасения са излезли обратно на преден план за инвеститорите, това стана след като ЕЦБ сигнализира за продължителни стимули ден след заявлението на официалните представители на ОИСР, че коригират почти всяка прогноза за ръста на държавите от Г-20", каза още пазарният анализатор.

Инвеститорите насочват фокуса си към петък, когато ще бъде изнесен месечния доклад за заетостта в САЩ, който може да даде повече сигнали. Търговията остава фактор, докато пазарите очакват подробности относно възможна търговска сделка с Китай, а според съобщения президентът Тръмп притиска преговорящите от САЩ това да се случи по-скоро. Междувременно се увеличава мнението, че докладът за февруари относно заетостта вероятно няма да успее да спре разпространяващото се твърдение, че Фед може би ще трябва да заеме по-агресивна позиция през 2019, изтегляйки нагоре доходността по краткосрочните облигации и подкрепяйки долара. Общото мнение до момента е, че следващият ход на Фед ще е съкращение на лихвите, каза Кийнан. Според пазарния анализатор докладът за заетостта в САЩ утре се очаква да покаже отслабване темпа на ръст на броя наети лица извън селскостопанския сектор. Прогнозата е за увеличение от 180, 000, докато безработицата се очаква да е спаднала до 3,9% - според изчисленията.

"Наблюдаваме и технически фактори да оказват отрицателен натиск върху американските акции. След като не успя да се задържи над равнището от 2,800 пункта по-рано през седмицата, индексът S&P 500 спадна в четвъртък под силно наблюдаваната 200-дневна пълзяща средна от 2,750. Индексът се бе възстановил над този индикатор в средата на февруари, за първи път от началото на декември насам", коментира Кийнан.

Вижте целия коментар във видео материала.