Продължава възходът на турската лира

Пазарен коментар на Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, В развитие, 07.11.2018

13:20 | 7 ноември 2018
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

В момента турската лира печели спрямо долара. Със започването на седмицата лирата достигна най-силното си ниво от три месеца на фона на залозите, че голямото повишение на лихвените проценти ще продължи да стабилизира валутата.  Индексът Borsa Istanbul е във възход, като се е увеличил с 1%. Това каза изпълнителният продуцент на Bloomberg Истанбул Симин Демокан в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"По-рано през седмицата доходността по 10 годишните правителствени облигации се понижи до 16,3% - до най-ниското ниво от юни насам, като в момента е малко над него. В понеделник темпа на инфлацията се повиши до 25% през октомври, оставайки на най-високото си ниво от 2003 г. насам".

Демокан коментира и резервния план на правителството, като отбеляза, че той ще даде възможности не само на турските строители, но и на банките в страната. 

"Строителите ще могат да продадат непродадени акции на подкрепен от държавата фонд, а процедурите ще им помогнат да изплатят своите банкови дългове."

Вижте целия коментар във видео материала.