Европейските акции поевтиняха след разнопосочната сесия в Азия

Пазарен коментар на Сандра Килхоф, Bloomberg Лондон, В развитие, 11.09.2018

13:57 | 11 септември 2018
 Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Европейските акции поевтиняха след разнопосочната борсова сесия в Азия, която понижи водещия индекс на Хонконг Hang Seng. Това каза пазарният анализатор Сандра Килхоф, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Това се дължи на възвърналите се страхове около търговските отношения между Китай и САЩ, както и на новината, че Китай е готов до посика позволение от СТО, за да наложи търговски санкции на САЩ".

По думите ѝ тези притеснения са повлияли на минните компании и автомобилопроизводителите, чиито акции са поевтинели в индекса STOXX 600.

"Междувременно бенчмаркът FTSE 100 се понижи с шест десети от процента, а DAX е надолу с половин процент".

„Британската лира поскъпна, след като главният преговарящ на ЕС Мишел Барние заяви, че сделката за напускането на Великобритания от ЕС може да бъде готова до 8 седмици", добави още пазарният анализатор.

"Днес лирата бе допълнително подкрепена от заплатите, чийто ръст бе по-голям от очакванията в трите месеца до юли. Заплатите продължават да надминават повишаващите се цени. Като изключим бонусите, възнагражденията се увеличиха с 2,9% според Бюрото за национална статистика, което е много над инфлацията".

Килхоф коментира още, че според данните безработицата продължава да спада с 55 000 до 1,36 млн. и остава на ниво 4%, което е най-ниското равнище от над 40 години.