Очаква ли ни рецесия в САЩ по-късно през годината?

Уейн Уилбанкс главен инвестиционен директор на Wlbanks, Smith&Thomas Assest Management коментира пред Енджи Лау от Bloomberg очакванията за рецесия в САЩ

17:08 | 5 февруари 2016
Обновен: 19:09 | 5 февруари 2016
Автор: Ивайло Лаков
снимка: Bloomberg TV Bulgaria
снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Това е много добре, Уейн, индустриалното производство в Съединените щати спадна през 10 от месеците през 2015, това не е ли причина за повишаващи се страхове от рецесия?

Инвеститорите трябва да разберат, че сегашната ситуация може да продължи още няколко години. При тези нива на световния дълг, централните банки могат само да продължават да печатат пари, но това също започва да намалява. Като прибавите забавянето в Съединените щати към това, което става в Китай, няма да е изненада, ако видим лека рецесия през тази година, но нищо, което да се доближава до нивата от 2007-2008.

Това включва ли се в оценката на пазарите?

Да, започва да се включва, това е нормална корекция от около 10-20%. Имаме понижение от 13%, така че пазарите явно включват това в оценката си, компании като IBM, Norfolk Southern и Caterpillar – също. Най-успешните акциите, които все още не са усетили този спад, така наречените FANG акции – Facebook, Apple, Netflix, както и Google. Компаниите с най-големите печалби ще бъдат засегнати в следващите 2-3 месеца.

Ако се подготвят за рецесия, изключват ли евентуално повишение на лихвите от Фед?

Да, така мислим. Според нас Фед сгреши много – те трябваше да вдигнат лихвите през 2013 или 2014. Те пропуснаха възможността, трябваше да го направят когато капиталовите пазари се движеха много по-нагоре, а сега се търгуват много по-ниско. Според нас може да видим едно повишение, но може и да не видим такова. Така че пазарът наистина вижда доходност от при 1,87 при 10 годишните облигации и това изглежда е психологията на хората.

Добре, търгувате в момента, търсите ли безопасност или по-скоро добри сделки?

В дългосрочен план няма да променяме основните си портфейли. А стратегията ни, която е се ръководи от правила в компютърна система, от три седмици е в пари в брой и ще остане така. Това е малко меча прогноза, защото това се случва рядко. Но мисля, че ще запазим позициите си в компаниите сини чипове, със сигурност няма да продаваме нищо от тях.

Вие казвате да държим парите си в брой, но в коя деноминация и коя валута?

В момента оставаме в долари, обикновено правим така. Вярно е, че напоследък той е по-слаб в сравнение с еврото, но това е безопасна валута и хората трябва да запомнят това. Ако започнем да виждаме неочаквано забавяне в Китай или други страни, доларът отново ще поскъпне. Така че бих внимавал много с късите доларови позиции, защото тенденцията не се е променила. 03:08