Лекият суров петрол продължава да се пързаля надолу

Пазарен коментар на Сандра Килхоф, 05.06.2018

14:01 | 5 юни 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Европейските акции продължиха ръстовете си, докато трейдърите се опитваха да запазят апетита за риск, въпреки че вниманието им е приковано от търговски новини и политически рискове. Това каза пазарният анализатор Сандра Килхоф, Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

След колебливо начало, Stoxx Europe 600 напредна за трети ден, поведен от технологичните компании и автомобилните производители, добави анализаторът. "Индексът Dax също скочи с 0,9%, докато FTSE100 отслабна с около 0,5%. Върху индекса тежест оказва RBS, чиито акции са надолу с повече от 3%".

Това са последиците от съобщението на британското правителство, че е продало 7,7% дял от Royal Bank of Scotland, намалявайки мажоритарното си участие десетилетие след финансовата криза, обясни Килхоф. "Министерството на финансите каза, че продажбата е на стойност около 2,5 млрд паудна, които ще се ползват за погасяване към държавния дълг. Но цената е под равновесната цена на правителството и това оказва тежест върху акциите на RBS".

"Междувременно при суровините лекият суров петрол продължава спада си под 65 долара за барел. Източници споделиха пред Bloomberg, че американското правителство е помолило неофициално Саудитска Арабия и други производителки от ОПЕК да увеличат производството на петрол с около 1 млн. барела на ден".

Това рядко искане идва след като търговските цени на бензина в САЩ скочиха до най-високото си ниво от повече от 3 години и президентът Доналд Тръмп публично се оплака от политиката на ОПЕК и покачващите се цени на петрола в Twitter, подчерта Килхоф.

Очаквайте видео с целия коментар.