Финансовият министър на Швеция иска дебат за независимостта на централната банка

Необходими са анализи за това как централните банки и правителствата да координират политиките си, смята Магдалена Андерсон

15:41 | 27 май 2018
Финансовият министър на Швеция Магдалена Андерсон. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg
Финансовият министър на Швеция Магдалена Андерсон. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Финансовият министър на Швеция Магдалена Андерсон призова за по-детайлен анализ на концепцията за независимост на централната банка, пише Bloomberg. 

Според нея има нужда от повече анализи и дискусии за това как централните банки и правителствата могат да координират политиките си в отговор на възникнала криза.

„Ако погледнем назад към вълната от реформи, които направиха централните банки независими, днес е очевидно, че това не е било внимателно премислено“, каза тя. „Може да има ситуации, когато фискалната и паричната политики трябва да работят заедно по начин, който не е възможен с настоящите регулации“.

От финансовата криза насам независимостта на централните банки все повече бива поставяна под въпрос. В отговор на кризата банките обявиха безпрецедентно количество стимули на пазарите, включително отрицателни лихви и изкупувания на облигации в огромни мащаби.

Председателят на Фед Джером Пауъл каза в петък, 25 май, че централните банки не бива да приемат за даденост независимостта си в момент, когато доверието в публичните институции е на исторически ниски нива. Ето защо са необходими допълнителни усилия за комуникирането на политиките.

В Турция централната банка се бори да спре обезценяването на лирата насред опасенията за това дали е независима от политическо влияние.

Отбелязвайки 350-ата си годишнина, централната банка на Швеция получи независимост в началото на 90-те. Тя въведе отрицателни лихви, а междувременно слабата крона все повече тревожи шведите. Министерство на финансите се обяви за по-силен валутен курс.

Представители на всички политически партии в Швеция обсъждат дали фискалната политика да не бъде използвана по-активно, когато дойде следващото сътресение. Те се опасяват, че кутията с инструменти на централната банка ще бъде, ако не празна, то по-слабо подготвена да се справи с него.

Ключови представители на ЕЦБ също призоваха европейските лидери да създадат фискален стабилизационен фонд, който да помага в трудни времена.

„Голяма част от централните банки, които сега са независими, вероятно ще загубят това право заради популизма в политиката. А за останалите ще е много трудно да запазят независимостта, която имаха през последните 20 години“, коментира Чарлз Гудхарт, професор в London School of Economics.

„Независимостта на централните банки в западния свят има твърда основа в икономическите изследвания, но координацията между фискалната и паричната политики е нещо, на което те не наблягат“, каза още Андерсон.