Европейските акции са затруднени да намерят посоката си

Сандра Килхоф, пазарен анализатор от Bloomberg Лондон, В развитие, 15.05.2018

15:33 | 15 май 2018
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Европейските акции са затруднени да намерят посоката си, докато инвеститорите се опитват да се справят с опасенията около търговията, ръста и геополитиката. Това каза пазарният анализатор Сандра Килхоф, Bloomberg Лондон в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Светозар Димитров.

„Индексът Stoxx 600 за втори ден спада надолу с около 0,1%. Националните индекси обаче са донякъде разнопосочни, като FTSE 100 е нагоре с 0,2%, докато Dax е надолу с 0,2%“.

Анализаторът посочи още, че в Лисабон акциите на най-голямата енергийна компания EDP поскъпват, след като тя отхвърли придобиване за 9,1 милиарда евро от China Three Gorges. Бордът на компанията отхвърли предложението от 3,26 евро на акция, защото било твърде ниска.

“Получихме интересни данни, че безработицата във Великобритания е спаднала, а заплатите се повишават със среден годишен темп от 2,9%“, допълни Килхоф.

Според нея връщането на реалната покупателна способност е добра новина за потребителите, но може да означава, че се натрупва ценови натиск.

Целия коментар вижте във видеото.