Индексите в Португалия, Дания и Ирландия стартираха седмицата с ръстове

Пазарен коментар на Нейра Чехич, Bloomberg News, 15.05.2018

11:53 | 15 май 2018
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Да погледнем какво се случи в края на вчерашната борсова сесия в Европа. Да започнем с капиталовите пазари – виждаме зелени екрани при индекса на Португалия. Без съмнение главната причина за това е повишението при EDP по време на сесията. Индексите в Дания и Ирландия също се повишиха. Това каза пазарният анализатор Нейра Чехич, Bloomberg News, в своя борсов коментар за предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Италианският FTSE MIB се насочи към положителна територия въпреки несигурността около бъдещето на италианската политика. Като цяло в края на сесията Stoxx 600 бе почти без промяна, като по-рано отбеляза спадове. Тоест, настроението в Европа бе по-слабо, в сравнение с това, което видяхме в Азия и, разбира се, при американските борси“.

При валутните пазари слабостта на долара се отрази в голяма степен на случващото се на европейските валути.

„Начело е валутната двойка паунд/долар, която нарасна с 0,3%, достигайки двуседмичен връх от 1,3589. Разбира се, тя се понижи с 6% след срещата на АЦБ през миналата седмица. Явно, че сега излизат бикове, казвайки „сега има възможност да купуваме паунди“. Еврото поскъпна с 0,2% до 1,1969 паунда. Доходността по държавните облигации като цяло се покачва“.

Суровият петрол поскъпна с 1,2%, като се търгуваше над 78 долара за барел.

За целия коментар вижте видеото.