Азиатските инвеститори са в песимистично настроение

Пазарен коментар на Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг, 15.05.2018

07:09 | 15 май 2018
Обновен: 07:53 | 15 май 2018
Снимка: Sanjit Das/Bloomberg
Снимка: Sanjit Das/Bloomberg

Светлото начало вече изглежда като далечен спомен, тъй като инвеститорите започват да стават песимистично настроени. Хората се опитват да разберат какви са изгледите пред световните търговски отношения и повишеното напрежение в Близкия Изток. Борсовите индекси навсякъде - от Япония до Австралия, при минимални ранни печалби в Япония. Това каза пазарният анализатор Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг, в предаването"Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Живка Попатанасова и Христо Николов.

„Да започнем с Китай, тъй като там имаме много новини. 234 компании във втория по големина световен пазар на акции тъкмо получиха своя билет за световния индекс на MSCI. Водещият световен съставител на индекси оповести финалния списък от китайски акции, които ще са включени в индексите му в края на борсовата сесия на 31 май. Това включва компании като China Construction Bank, ICBC и PetroChina. Не виждаме големи движения при тях. Вероятно в голяма степен заради излезлите по-рано икономически данни".

Импулсът за растеж се е забавил в Китай през април. Индустриалното производство е по-добро от очакваното, но не и продажбите на дребно.

„Индексът в Shanghai е надолу с около 0,2%. А Hang Seng е надолу почти с 1%, най-зле представящият се бенчмарк се в региона“.

Целия коментар очаквайте във видеото.