Франкът на 1-годишно дъно спрямо еврото

Швейцарската централна банка може да е започнала да се намесва, за да потисне стойността на валутата си

21:02 | 26 януари 2016
Обновен: 21:03 | 26 януари 2016
Швейцарската централна банка. Снимка: Alessandro Della Bella/Bloomberg
Швейцарската централна банка. Снимка: Alessandro Della Bella/Bloomberg

Швейцарският франк поевтиня до най-ниското си ниво спрямо еврото от 15 януари 2015 насам – денят, когато Швейцарската централна банка(SNB) неочаквано взе решение да премахне тавана на фиксирания валутен курс на франка спрямо еврото.

SNB не позволяваше на франка да поскъпне до под 1,20 франка за евро, но преди малко повече от година неочаквано реши да спре да защитава тази политика, като само в рамките на часове швейцарската валута поскъпна с 37% спрямо еврото, достигайки стойност от 0,8699 франка за евро. През следващите седмици франкът се успокои на ниво от около 1,06 франка за евро, но до 26 януари 2016 не беше поевтинявал толкова. Към 17:38 ч. местно време в Лондон швейцарската валута се търгуваше на ниво от 1,10599 франка за евро. 

Анализаторите имат различни обяснения за случилото се. Питър Франк, директор за глобалната валутна стратегия на Banco Bilbao Vizcaya Argentaria в Лондон каза, че Швейцарската централна банка вероятно е започнала да се намесва, за да накара франка да поевтинее преди ЕЦБ да преразгледа програмата си за стимули през март. 

Главният валутен стратег на Bank of New York Mellon Саймън Дерик се съгласи, че това е възможно, но спекулира, че инвеститорите може да очакват тонът на Фед след срещата на 27 януари да е настроен към затягане на политиката.

„Трудно е да се аргументира защо франкът поевтинява. Причината това да има значение е, че не е интуитивно“, каза валутният стратег Дерик.

Франкът, който по принцип играе ролята на сигурен актив, към който инвеститорите се насочват в моменти на нестабилност на пазара, поевтиня с 1,5% от началото на годината въпреки поевтиняването на суровините, акциите и залозите, че ЕЦБ ще увеличи стимулите.