Вдигането на лихвите от Фед засили трусовете на развиващите се разари

Това заяви управителят на Английската централна банка Марк Карни

15:27 | 26 януари 2016
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Решението на Федералния резерв на САЩ да увеличи лихвените проценти през декември донякъде допринесе за колебанията на фондовите борси в развиващите се пазари, коментира Марк Карни, управител на Английската централна банка, цитиран от WBPonline.

Според него рисковете за стабилността на финансовите пазари се пренасочват от развитите към развиващите се икономики.

„Очакванията преди Фед да вдигне лихвите и действителното им повишаване през декември миналата година отчасти допринесе за тези рискове“, каза Карни пред комисията по финансите в британския парламент, пише Investor.bg.

Той подчерта, че ядрото на проблемите не се корени в действията на Фед, а в самите развиващи се пазари. „Причината за сегашните събития не идва от Вашингтон“, каза Карни.

На въпрос дали би продължил да оглавява Английската централна банка той отговори, че ще вземе решение до края на тази година.

Карни повтори, че във Великобритания все още не е дошло време за увеличаване на лихвените проценти. Той припомни последното си изказване, в което изброи редица фактори, които продължително ще оказват натиск над инфлацията в низходяща посока – понижението на цената на петрола, поскъпването на лирата, ниските глобални цени и нестабилността на Китай.

Централният банкер посочи още, че щом лихвите бъдат вдигнати от исторически ниските им нива, затягането на паричната политика ще продължи поетапно и известно време ще бъде ограничено.