Важна седмица предстои за валутните пазари

Срещите на Фед и BoJ могат да дадат някои отговори на инвеститорите

12:59 | 23 януари 2016
Обновен: 13:01 | 23 януари 2016
Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Следващата седмица може да се окаже моментът на истината за валутните трейдъри, които напоследък са изправени пред сериозна волатилност на пазара. Срещите на Японската централна банка на 28-29 януари и на Фед на 26-27 януари може да променят ситуацията и да дадат някои отговори. 

Йената, която традиционно се възприема като актив убежище, поскъпна от началото на 2016 след като турбуленциите финансовите пазари по света накараха инвеститорите да потърсят сигурни активи за парите си. Японската валута регистрира най-големия си двуседмичен ръст от средата на 2013 насам, като достигна най-високата си стойност от една година, но отстъпи от нея до 118,78 йени за долар след като се появиха спекулации, че Японската централна банка ще увеличи стимулите на срещата си на 28-29 януари, за да съживи инфлацията. 

Доларът от своя страна поскъпна за четвърта поредна седмица преди срещата на Фед на 26-27 януари, когато ще стане ясно в каква посока ще продължи паричната политика в САЩ след вдигането на лихвите през декември 2015. Очакванията са на срещата да няма промяна в паричната политика на САЩ, като инвеститорите ще се фокусират върху тона на Джанет Йелън и останалите централни банкери, за да получат по-ясна представа за паричната политика на Фед в бъдеще. 

Волатилността на валутния пазар, чийто обем достига $5,3 трилиона дневно, са увеличи през последните дни, но след срещите на две от най-важните централни банки в света вероятно отново ще се успокои.