Европейските акции с възстановяване след пресконференцията на Драги

Сигналите за нови стимули в еврозоната вдъхнаха оптимизъм на инвеститорите

18:12 | 21 януари 2016
Обновен: 18:13 | 21 януари 2016
Електронно табло в Мадридската фондова борса. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg
Електронно табло в Мадридската фондова борса. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Европейските акции отлепиха от 15-месечното дъно, което бяха стигнали, след пресконференцията на президента на ЕЦБ Марио Драги, на която той сигнализира, че през март в еврозоната може да има нови парични стимули. 

Акциите на компании, насочени към износ, както и на миннодобивни компании бяха сред водещите, които изтеглиха широкия индекс Stoxx Europe 600 от дъното, след като коментарите на Драги дадоха надежди на инвеститорите за нови стимули в Европа, които да подкрепят европейските износители, карайки еврото да поевтинее. Stoxx Europe 600 добави 1,7% към стойността си в 14:23 местно време в Лондон, насочвайки се към най-големия си ръст от 3 седмици насам.

Поскъпнаха акциите и на автомобилните производители Volkswagen и Renault, които добавиха по над 3%. Акциите на италианската банка Banca Monte dei Paschi di Siena скочиха с 42% след като през последните 4 дни се сринаха с 50%. 

„Драги беше доста ясен, че допълнително разхлабване (на паричната политика б.р.) през март е доста вероятно“, каза Томас Тайгисен от шведската финансова група SEB AB. 

Тайгисен обаче допълни, че за успокоение на пазарите по света ще са необходими и действия от страна на Фед, като по думите му Федералният резерв ще трябва да направи изявление, че няма да вдига лихвите на 4 пъти в САЩ, каквито планове бяха обявени в края на миналата година.