Отлепят ли се цените на петрола от дъното

Амирта Сен, гл. петролен анализатор в Energy Aspects, коментира петролният пазар и бъдещето на суровините, Bloomberg, 20.01.2016.

19:44 | 20 януари 2016
Автор: Кирил Петков
Амрита Сен. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Амрита Сен. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Манъс Крани: Доларът разби нивото от 50/70, Международната енергийна агенция казва, че се давим в петрол. Направете един обективен и независим анализ на всичко, което ни казват.

Амрита Сен: Пазарите са на меча територия.

Манъс Крани: Неее...

Амрита Сен: При тези нива хората питат ще паднем ли до 10$, а аз им казвам, ами може направо да паднем на 0. Но да, наистина, настроенията са много плахи и според мен трудностите на пазарите са че голяма част от данните, дори доклада на Международната енергийна агенция с цялото ми уважение към тях е с поглед назад. Те гледат данни, които пазарите на фючърси до голяма степен вече са включили в оценката си. Според мен, интересното е, че ситуацията на физическите пазари е доста различна – те показват признаци на възстановяване и особено в съединените щати, където влияе позитивно на голяма част от вноса.

Анна Едуардс: Интересното във вашите бележки е, че изглежда се насочвате към нещо, което изглежда като нещо позитивно или достигане на дъно в пазара на петрола. Кажете ни какво виждате в детайлите в пазара на фючърси и спотовия пазар и начините, по които той работи? Какво ви говори това, Амрита?

Амрита Сен: Мисля, че пазарът на фючърсите може да спадне още, защото това е сериозна макро „игра“ и много обикновени търговци все още използват петрола, за да покажат възгледите си относно Китай, пренасищането и връщането на Иран на пазара, т.н. Но спотовия пазар казва, че намаляването в доставките вече се случва. Да, ще бъде бавно, това ребалансиране няма да стане за една нощ, но виждаме признаци, че нещата вече започват да се променят, особено в Северна Америка, където всички cash crudes се представят много добре. В Канада, цените на суровия петрол са 15$ за барел, така че не е изненадващо, че производството започва да се забавя.

Манъс Крани: Другата много интересна част от бележките ви казва следното: Китай не беше най-големият двигател на световното търсене на петрол през миналата година и няма да бъде и през тази. Ако Саудитска Арабия е най-важният производител, кой е най-важният консуматор?

Амрита Сен: Оказва се, че това са Съединените щати.

Манъс Крани: По ирония на съдбата, те започват да изнасят за първи път от десетилетия насам.

Амрита Сен: Да, така че търсенето на петролни продукти беше много голямо.

Манъс Крани: Значи САЩ са консуматорът, който ще движи пазарите през 2016?

Амрита СенНе, това беше през миналата година, а през тази ще бъде Индия. Тя вече имаше потребление от 300 000 барела на ден и очакваме подобен растеж и през тази година, но наистина може да ни изненада положително.

Анна Едуардс: Ако съберем всички части на света, където потребителите ще имат полза от по-ниските цени на петрола, ще достигнем до 75% от световните икономики, с малък брой държави, включително Индия. Вижда ли се позитивен ефект и на други места?

Амрита Сен: Мисля, че само търсенето нарасна с 1,5 млн барела на ден, което е най-големият ръст от десетилетия насам. Така че не трябва да подценяваме факта, че цената от 30$ за барел прави чудеса за потребителите. Мисля, че имаме колебания в растежа и стабилността тази година, вие сте прав, че при САЩ и дори Европа, отбелязаха голям растеж. Тази година той ще бъде по-малък, защото икономиката не се справя много добре, само потребителите. По отношение на ръста обаче, това със сигурност ще бъде Индия.