Увеличават се сделките „на зелено“ в имотния сектор

Строителните предприемачи насочват проектите си в южните райони на София

11:48 | 11 януари 2016
Обновен: 11:48 | 11 януари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Умерен ръст на цените, засилена активност и увеличение на сделките „на зелено“ - това са основните прогнози на консултантската компания "Имотека" за тенденциите на жилищния пазар в София през тази година, пише Investor.bg.

Повишението на цените се очаква да е в рамките на 5-7 на сто. Средните бюджети на купувачите за по-желаните и престижни райони на града ще се движат в границите между 75 хил. и 125 хил. евро.

Покупките за инвестиция също ще се увеличат, но основният дял от сделките ще остане с цел живеене или подобряване на условията на живот на купувачите, посочват още от компанията.

Изискванията на купувачите се очаква да останат без значими промени - комуникативност, качествено строителство и обгрижена среда.

Най-предпочитаните от купувачите райони, според компанията, са центърът на София и кв. „Младост“, който се наложи в последните години заради близостта и връзките му с основните офис комплекси в София.

В същото време строителните предприемачи са насочили проектите си в южните райони на града и по протежението на метрото.

„В „Младост“ интересите на купувачи и продавачи се срещат, но няма как да има много нови проекти в центъра на столицата поради практическата липса на пространство. В същото време интересът към места като Докторска градина, ул. „Съборна“, района на НДК, пресечните на бул. „Витоша“ улици се запазва. Ключово предимство е обликът на тези локации, който е много по-добър, сравнен със състоянието на градската среда в немалко от софийските квартали”, коментира изпълнителният директор на компанията Люба Атанасова.

Според нея основната причина за интереса към центъра, извън облика и комуникативността, е доброто вътрешно разпределение на имотите.

Атанасова прогнозира, че търсенето на тристайни жилища, което беше устойчиво през миналата година, ще се запази и през тази, като се очаква по-засилен интерес и към жилища с три спални, за които няма активно предлагане на пазара.