UBS очаква мечи пазар при акциите тази година

Спадът може да достигне 20-30% според експертите

16:05 | 6 януари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Няколко компании вече понижиха очакванията си за S&P 500 през тази година, но екип от технически анализатори от UBS приемат крачка напред и очакват края на 7-годишния бичи цикъл на фондовия пазар и спад от 20-30% в не толкова далечното бъдеще, пише Bloomberg.

Михаел Ризнер и Марк Мюлер изразиха опасенията си за повече нестабилност и спада на американските акции в анализ, изпратен до клиенти. "Технически, след слабият старт през януари все още виждаме шанс за спад докъм 2 200 пункта, в най-добрия случай 2 300 (на индекса S&P 500)... Има риск в попадане в пълен размер на мечи пазар, с риск от 20 до 30% процента корекция през 2016 и в най-лошия случай в началото на 2017".

На другия полюс е ситуацията при един добре познат на пазарите актив – златото. Прогнозите на Ризнер и Мюлер са, че мечият пазар, в който изпадна жълтия метал от 2011 г. насам, приближава дъното и е "основа за следващия многогодишен бичи пазар".

Златото е в цикличен мечи пазар в последните близо 5 години. През 2016 експертите прогнозират доходността да спадне леко. "Първоначално ние очакваме златото да си върне статута на сигурно убежище, а от 2017 бихме могли да се възползваме от ръста му, след като щатският долар започне да губи позиции".