Китай отново изплаши пазарите

Народната банка на Китай дава знаци, че е склонна да допусне по-голяма девалвация

14:17 | 6 януари 2016
Автор: Димитър Баларев
Юан. снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Юан. снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Юанът се понижи до петгодишно дъно след като централната банка на Китай установи референтния курс на неочакванто ниско ниво, знак, че банкерите стават по-толерантни към обезценяването. Разходите за интервенциите, с които се поддържа курсът, се увеличават, а икономическият ръст се забавя.

Народната банка на Китай понижи дневния фиксинг с 0.22% в сряда до 6.5314. Това е най-ниско ниво от април 2011. То е под нивото на затваряне от вторник в континентален Китай. Валутата падна с 1.1% в  Хонконг, където търговията е свободна - най-много след изненадващата девалвация през август. Тя загуби 0.6% в Шанхай, като двата валутни курса се понижиха до най-ниско ниво от март 2011. Разликата между двата курса се разшири рекордно.

Докато защитата на юана стабилизира валутата за почти четири месеца след девалвацията от 11 август, интервенциите доведоха до първи годишен спад във валутните резерви на страната. Официалната подкрепа бе по-спорадична от началото на декември, когато най-слабата икономическа експанзия от четвърт век и увеличаващите се лихвени проценти в САЩ подхраниха отлива на капитал.
Анализатори в Macquarie Bank Ltd. и Mizuho Bank Ltd. заявиха, че валутната политика на PBOC’s e по-трудна за преценка.
Пазарът ще бъде объркан от това какво се опитва да сигнализира Пекин с последната пазарна интервенция и днешния фиксинг, казва Низам Идрис, отговорен за форекс и инструментите с фиксиран доход в Macquarie Bank в Сингапур.

Централната банка интервенира на валутния пазар във вторник, за да спре прекомерните колебания, каза запознат с темата. Няколко основни китайски банки продадоха долари, когато юанът на континента падна до около 6.5460 за долар в сряда. Но офертите не са били стабилни.
В офшорен Китай юанът падна отвъд 6.70 за долар за първи път след септември 2010, около два месеца след като търговията бе разрешена за първи път в Хонконг, докато на континента курсът бе 6.5560 в 5:05 p.m. в Шанхай. 
Разликата между Хонконг и Китай се разшири до рекордните 2.5 процента, като спред от 1.8% е предизвикал предполагаема интервенция на китайската централна банка на офшорния пазар миналата седмица.

Августовската девалвация бе съпроводена с промяна на методологията за определяне на дневния фиксинг, с цел да се даде по-голямо значение на пазара. Макар че допускането на девалвация може да помогне на китайската икономика, то рискува да изплаши световните пазари, според японската Resona Bank Ltd.
"Докато Китай не спре да отслабва юана, глобалните пазари ще се мъчат да се стабилизират. Китайските власти опитват да вдигнат икономиката чрез стимулиране износа, но това, което помага на една част от китайската икономика, е за сметка на някой друг", коментира стратегът от банката Коичи Куросе.

Колебанията на юана влияят на валутите и експортните перспективи в Азия, като Китай е най-големият търговски партньор на икономиките, включително Южна Корея и Тайван. Bloomberg-JPMorgan Asia Dollar Index, който следи 10-те най-използвани валути от региона без йената, обърна посоката веднага след решението на PBOC да понижи фиксинга и падна с 0.4%.
Данни, очаквани следващата седмица, се прогнозира да покажат свиване на китайския износ за шести месец през декември, според средната оценка на икономисти, анкетирани от Bloomberg Индексите на Caixin Media и Markit Economics за услугите в Китай паднаха до 17-месечно дъно през декември, според данни, обявени в сряда.

Юанът има "ограничено" пространство за по-нататъшна девалвация като падащите цени на енергоносителите ще помогнат да повишаване на излишъка по текущата сметка в Китай, който е вторият най-голям вносител на петрол, както и да компенсират изтичането на капитал, според Goldman Sachs Group Inc. Евтиният петрол може да увеличи излишъка до около 360 млрд. долара тази година, ниво, което за последен път е видяно преди световната финансова криза, пишат анализатори, водени от Робин Брукс в доклад във вторник. Относително силният износ, сравнено с други развиващи се страни, предполага, че валутният курс е оценен справедливо, казват те.