Петролът на 11-годишно дъно

Повлияха решението на китайската централна банка и избягването на риск, коментират анализатори

13:01 | 6 януари 2016
Автор: Димитър Баларев
Петролен танкер в Абърдийн. снимка: Bloomberg
Петролен танкер в Абърдийн. снимка: Bloomberg

Петролът сорт Брент спадна до 11-годишно дъно преди седмичните данни от САЩ, които се очаква да покажат по-нататъшен ръст на предлагането в най-големия потребител в света.

Фючърсите с доставка през февруари паднаха с 1,59 долара или 4,4% до 34,83 долара на Лондонската ICE Futures Europe. Американският WTI се понижи с 2,5% след спад 2,2% във вторник. Щатските петролни запаси вероятно са се увеличили с 500 хил. барела миналата седмица, според проучване на Bloomberg преди данните на Energy Information Administration. Финансираният от петролния сектор Американски петролен институт съобщи, че доставките на горива, включително бензин са нараснали, докато запасите на суров петрол са паднали с 5,6 млн. барела.

Цените на петрола не реагираха на растящото напрежение между Иран и Саудитска Арабия, като предлагането продължава да надхвърля търсенето. Анализи на редица компании - от Citigroup Inc до UBS Group AG предвиждат, че петролът може да достигне 30 долара за барел в идващите месеци, докато запасите в САЩ остават с повече от 130 млн. барела над 5-годишната средна.

Европейските акции се понижиха в сряда, следвайки спада на азиатските акции след като Китай отслаби юана.

Петролът следва понижението на ценните книжа поради избягване на риск, коментира анализаторът от UBS Джовани Стауново в имейл. "Загрижеността за икономическите данни натежа на цените."
Brent с доставка февруари падна с 90 цента до 35,38 долара за барел на New York Mercantile Exchange, преди да се търгува на $35,44. Контрактът загуби 79 цента до $35,97 във вторник, най-ниско ниво от 21 декември. Цените паднаха с 30% миналата година.

Запасите от петрол в Кушинг, Оклахома, доставна точка за WTI и най-голям хъб за съхранение на петрол, се увеличиха с 1,37 млн. барела миналата седмица, съобщи Американския петролен институт във вторник, според постове в Twitter и запознати лица. В национален мащаб предлагането на бензин нараства със 7,1 млн. барела, а на дестилати - с 5,6 млн. барела

Доларовият индекс Bloomberg-JPMorgan Asia падна до най-ниско ниво от 2009, след като китайската централна банка отслаби референтния курс на юана за седми пореден ден, засилвайки риска от валутна война. 

Саудитска Арабия понижи цените на петрола си за Европа, съобщи по-рано Investor.bg