Рекордното вливане на пари в брой от технологичните фондове е плод на "объркан" ребаланс

Внезапният скок дойде точно преди широко наблюдаваното тримесечно ребалансиране на XLK, при което се очаква да бъдат продадени над 10 млрд. долара от акциите на Apple Inc., за да се освободи място за Nvidia Corp.

16:00 | 23 юни 2024
Автор: Лу Уан, Изабел Лий
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На пръв поглед фондовете за акции с технологична насоченост се радваха на рекорден приток през седмицата, което е последният признак на манията по изкуствения интелект. Погледът под капака обаче показва, че почти всички пари са отишли в един фонд - и той няма много общо с фундаменталните показатели на индустрията. 

Фондът Technology Select Sector SPDR Fund привлече повече от 8 млрд. долара свежи пари през седмицата до сряда, което представлява основната част от притока в сектора, според данни, събрани от EPFR. Фондът съставлява и една трета от общия приток на средства към американските акции, сочат данните. 

Внезапният скок дойде точно преди широко наблюдаваното тримесечно ребалансиране на XLK, при което се очаква да бъдат продадени над 10 млрд. долара от акциите на Apple Inc., за да се освободи място за Nvidia Corp. Според Тод Сон, управляващ директор на ETF и техническа стратегия в Strategas Securities, огромният приток вероятно е част от сделка, при която фондът се стреми да се отърве от акциите на Apple, които са поскъпнали, без да дължи данъци. 


Най-големият седмичен приток в историята, инвеститорите вляха 8 млрд. долара в технологичния ETF на State Street преди пренареждането

Практика, която е доста разпространена в индустрията на ETF, известна като "heartbeat trade", при която притоците и отливите се извършват чрез маркет-мейкър, който по замисъл разменя активи за акции, вместо да извършва сделки в брой. При heartbeat приятелска банка влива допълнителни активи в даден фонд, за да могат да се правят допълнителни тегления - което позволява да се отмият повече печалби от акции.

"ETF-ите имат механизъм за апорт като своя тайна сила", казва Сон. "Всяко тримесечие данните за потоците стават наистина объркани заради това - просто огромни числа и от двете страни в продължение на няколко дни." 

State Street Global Advisor, която надзирава XLK, не отговори веднага на имейла с молба за коментар. Базовият бенчмарк на фонда, разработен от S&P Dow Jones Indices, трябва да извърши тримесечния си ребалансинг при затварянето на борсата в петък.

Тъй като през последните седмици Nvidia настигна по размер Apple и Microsoft Corp., разместването на дяловете на XLK предизвика интереса на Wall Street, предвид перспективата за предизвикващи волатилност увеличения и намаления на теглото на някои от най-внимателно наблюдаваните технологични компании в света. 

Благодарение на правилата за диверсификация, XLK притежаваше много по-малко акции на Nvidia в продължение на месеци, въпреки съкрушителното пазарно рали. Очакваният приток от ребалансирането осигурява попътен вятър за пионера в областта на чиповете, който е голям за стандартите за технически потоци, но скромен за компания, която е добавила трилиони към стойността си. След 174% ръст през тази година до вторник, акциите на Nvidia спаднаха с повече от 6%. 

Според Мохит Баджай, директор на ETFs в WallachBeth Capital, XLK вероятно ще претърпи големи изходящи потоци като втора част от търговията със сърдечни удари.

"Ще има изкупуване, което ще бъде ударено скоро днес или в понеделник", каза той.