Бразилия е рисковият фактор на петролния пазар след почти милион барела спад

Целият този допълнителен петрол ще попречи на усилията на Организацията на страните износителки на петрол да повиши цените чрез намаляване на производството

10:00 | 23 юни 2024
Автор: Питър Милард
Петролни платформи на Petrobras близо до Ангра дос Рейс, Бразилия. Снимка: Дадо Галдиери/Bloomberg
Петролни платформи на Petrobras близо до Ангра дос Рейс, Бразилия. Снимка: Дадо Галдиери/Bloomberg

Бразилското оживление след зашеметяващия срив в добива на петрол обещава да усложни усилията на ОПЕК за микроконтрол на световните доставки и цени. 
Ежедневният добив на суров петрол в южноамериканската енергийна сила започна с 3,73 млн. барела, след което спадна с близо 25%, тъй като служители на нефтената промишленост се изсипаха по огромните офшорни платформи, за да извършват ремонти и да подменят износеното оборудване. 

Сега повече от една трета от дефицита е възстановена, което има далечни последици за най-голямата икономика в Латинска Америка и за световните енергийни пазари. Целият този допълнителен петрол ще попречи на усилията на Организацията на страните износителки на петрол да повиши цените чрез намаляване на производството.   


Добивът на петрол в Бразилия спада от дневния рекорд на 1 януари. Очаква се добивът да се възстанови през втората половина на 2024 г.

Огромните бразилски офшорни залежи на петрол, подобно на американските шисти, са вечен проблем за ОПЕК и нейната хегемония върху световните баланси на суровия петрол. Неотдавнашното изненадващо решение на картела и неговите съюзници да облекчат някои мерки за контрол върху износа на петрол може да се окаже много опасно, ако бразилското възстановяване е твърде силно. 

Petroleo Brasileiro SA премества началната дата на кораба за добив на 100 000 барела дневно за четвъртото тримесечие на 2024 г., съобщи държавният концерн на 19 юни.

Под ръководството на президента Луис Инасио Лула да Силва Бразилия се стреми да засили връзките си с ОПЕК и нейните съюзници, като същевременно се въздържа от всякакви ангажименти за ограничаване на добива чрез квотната си система. Миналата година Бразилия обяви, че се присъединява към хартата за сътрудничество с алианса ОПЕК+, който предоставя платформа за диалог между страните производителки.

Според Wood Mackenzie Ltd. бразилските находища всъщност могат да надхвърлят предколедния показател с около 200 000 барела на ден през тази година, тъй като приключват ремонтните дейности и две нови офшорни разработки започват работа. 

"Повече кладенци ще бъдат свързани и ще започнат да произвеждат", пише Wood Mackenzie в имейл. "Смятаме, че е твърде рано да се каже, че производството ще разочарова." 

Междувременно Welligence Inc. е по-предпазлива, като прогнозира дневен добив от 3,4-3,5 млн. тона до края на тази година. Ръстът на бразилското производство няма да възобнови главоломните темпове от 2023 г. до втората половина на 2025 г., когато ще се появят четири нови офшорни инсталации, казва Андре Фагундес, който покрива Бразилия за енергийната консултантска компания, а преди това е работил за ANP.

Petrobras и други петролни сондажи са изправени пред множество препятствия. Агенцията по околна среда, известна като Ibama, стачкува и изглежда, че спорът за заплатите само ще се задълбочава. Това забавя издаването на разрешителни за ново производствено оборудване и свързаните с него дейности. По данни на Бразилския петролен институт стачката вече е ограничила 80 000 барела дневен добив.

И още - Tupi, перлата в короната на Бразилия, където производството на суров петрол достигна своя връх преди няколко години и продължава да намалява. Petrobras трябва да преговаря с ANP за удължаване на лиценза за експлоатация, преди да се ангажира с инвестирането на милиарди в програма за вторично възстановяване, за да спре спада.

По време на конферентен разговор с анализатори през май Petrobras обясни затрудненията в производството с т.нар. планирана поддръжка и заяви, че очаква постепенно да се върне към предишните. Компанията не е отговорила на запитването за коментар за тази статия.