Петролът поевтинява след тридневен ръст, като на фокус са запасите в САЩ и Фед

Националните запаси в САЩ нараснаха с 3,7 млн. барела през миналата седмица

08:18 | 13 юни 2024
Обновен: 08:19 | 13 юни 2024
Автор: Йонгчан Чин
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Петролът поевтиня след тридневен ръст, тъй като инвеститорите прецениха неочакваното увеличение на американските запаси от суров петрол и перспективите за паричната политика на САЩ, която се очаква да бъде по-строга за по-дълго време.

Сортът Brent се понижи към 82 долара за барел, след като се покачи с почти 4% през тази седмица, а West Texas Intermediate се търгуваше близо до 78 долара. Запасите от суров петрол в САЩ нараснаха с 3,7 млн. барела през миналата седмица, в сравнение с доклада на индустрията, който сочеше намаление. Правителствените данни също сигнализираха за нарастващи запаси от бензин.

Данните за потребителските цени в САЩ предизвикаха рисково настроение на по-широките пазари в сряда, тъй като инфлацията се понижи за втори месец, но Федералният резерв остави лихвените проценти непроменени и предвиди само едно намаление през тази година.


Петролът поевтинява с оглед на запасите и Фед на фокус. Националните запаси в САЩ нараснаха с 3,7 млн. барела през миналата седмица

"С промяната на "ястребовия" точков график на Фед, някои опасения, свързани с търсенето, отново се върнаха на радара", каза Чару Чанана, пазарен стратег в Saxo Capital Markets Pte. Това засилва натиска на мечките, тъй като "доставките изглеждат стабилни".

От началото на април петролът бележи тенденция към понижение поради опасенията за перспективите пред търсенето и голямото предлагане, докато геополитическото напрежение отслабна. Международната агенция по енергетика заяви в доклад от сряда, че световните пазари са изправени пред голям излишък през това десетилетие, тъй като отказът от изкопаеми горива набира скорост.

Товарен кораб за превоз на суровини пострада, след като бе ударен от безпилотен самолет близо до Йемен, подчертавайки постоянните рискове, пред които са изправени превозвачите, плаващи през региона. Според запознати плавателният съд се казва Tutor, а отговорност за нападението поеха бойците на хутите.