Трейдърите са готови да се върнат към рисковите активи след сделката за дълга в САЩ

Парадоксално, но перспективата за фалит на САЩ беше благоприятна за долара, като този месец той поскъпна спрямо всички останалите валути от Г-10.

19:55 | 29 май 2023
Автор: Картър Джонсън
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Световните пазари изглеждат готови за поскъпване на облекчението, след като през уикенда преговарящите в САЩ постигнаха предварителна сделка за разрешаване на дълговата криза, която през последните седмици натежа върху рисковите настроения.
Фючърсите на американските акции отбелязаха скромен ръст в цените си след силното представяне на Уолстрийт в петък, докато фючърсите на държавните ценни книжа се търгуваха разнопосочно поради липсата на парична търговия. Щатският долар, който се възползва от тревогите около законовия лимит на заемите, компенсира по-ранната си загуба на фона на слабата ликвидност, тъй като пазарите в САЩ и Обединеното кралство бяха затворени заради националните празници.

През последните седмици инвеститорите се насочиха към сигурността, тъй като денят, в който Министерството на финансите очаква да не може да изпълни всичките си задължения - бързо наближаваше. Президентът Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти изразиха увереност, че сделката им ще премине през Конгреса и ще стигне до бюрото на президента за подпис, предотвратявайки исторически фалит на САЩ.

"Пазарите трябва да въздъхнат с облекчение", заяви Чан Уей Лиан, стратег в DBS Group Holdings в Сингапур. "Сделката изглежда добре балансирана между намаляването на разходите, без да застрашава растежа, и вероятно ще окаже лека подкрепа за американските държавни ценни книжа."

Фючърсите върху съкровищните облигации се тъгуваха разнопосочно. Контрактите, отнасящи се до дълга с кратък матуритет, бяха без големи промени, което съответства на засилващите се напоследък очаквания, че Федералният резерв отново ще повиши лихвените проценти, ако не през юни, то през юли, тъй като инфлацията остава неприемливо висока. Фючърсите, свързани с държавни ценни книжа с дълъг матуритет, поскъпнаха, което предполага, че доходността на 10- до 30-годишните облигации ще се понижи, когато се възобнови паричната търговия.


Европейските държавни облигации поскъпнаха, като доходността на 10-годишния германски бенчмарк се понижи с 10 базисни точки до 2,44%. Това прекъсна петдневни последователни загуби.

Степента на облекчението може да се прояви едва по-късно тази седмица, след като Конгресът гласува, особено след като много търговци в САЩ, Обединеното кралство и някои части на Европа не работят в понеделник. Ценовите движения отразяват и ребалансирането на позициите в края на месеца.
"Пазарните нагласи като цяло останаха конструктивни през нощта, въпреки че инвеститорите вероятно ще искат да изчакат сделката за дълга на САЩ да мине през Конгреса, преди да поемат допълнителна експозиция към рискови активи", написаха стратезите на UniCredit в бележка.

Австралийският долар поскъпна с 0,3%, намалявайки спада от 2% от миналата седмица, еврото поевтиня, а паундът остана стабилен. По ирония на съдбата, перспективата за фалит на САЩ беше благоприятна за долара, като този месец той поскъпна спрямо всички останалите валути от Г-10.

Той изпревари дори йената, която миналата седмица падна до шестмесечно дъно от 140 долара за долар, тази валута отразява уникалната позиция на САЩ в центъра на световната финансова система. Дори когато страната е на прага на фалит, инвеститорите нямат друг избор, освен да се насочат към деноминирани в долари активи като държавните ценни книжа, за да се защитят. Проучване на MLIV Pulse по-рано този месец показа, че американският дълг е на второ място след златото като най-популярен актив за покупка в случай на фалит.

Инвеститорите на пазара на съкровищни облигации останаха оптимистично настроени относно перспективите за сделка по дълга, а трейдърите на суапове вече са включили в оценката си повишаването на лихвените проценти с около четвърт пункт през следващите две срещи на Федералния резерв, което предполага, че централната банка ще може да запази фокуса си върху борбата с инфлацията.

Все пак предстои да се направи опит за прокарване на сделката през Конгреса, въпреки възраженията на твърдолинейните привърженици и в двете партии.
"Макар че финансовите пазари все още очакват Маккарти и Байдън да надделеят в събирането на достатъчно гласове, все още има трайни опасения, че може да се наложи да се водят допълнителни преговори, за да се спечелят най-непоколебимите критици", каза Куинси Кросби, главен глобален стратег за LPL Financial.

Нанесени щети
Седмиците на политически спорове вече се отразиха негативно. Министерството на финансите на САЩ е платило с 80 млн. долара повече за издаване на банкноти вследствие на по-ранните предупреждения на Йелън за изчерпване на паричните средства, заяви нейният заместник в четвъртък. Междувременно наблюдатели от Уолстрийт твърдят, че последващият натиск на правителството да напълни хазната си след сключването на сделката бързо ще доведе до изчерпване на ликвидността от банковата система.

Това ще означава още по-голям натиск върху американските банки след месеците на сътресения. Според Бипан Рай, ръководител на отдел "Валутна стратегия" в Canadian Imperial Bank of Commerce, потокът от предлагане на банкноти може да бъде още един стимул за долара.

"Ставаме все по-чувствителни към мнението, че поскъпването на долара може да бъде трайно, като се има предвид наводнението от предлагане на банкноти, след като нещата се успокоят, и какво би означавало това за ликвидността на финансовата система", написа Рай в бележка до клиенти миналата седмица.