Инвеститорите се подготвят за още една седмица на волатилност

Активите убежища отбелязаха увеличено търсене, особено йената, докато страховете за здравето на редица кредитори и възможна рецесия в САЩ разтърсиха пазарите

09:01 | 27 март 2023
Обновен: 10:40 | 27 март 2023
Автор: Йе Си
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Глобалните финансови пазари са готови за още една седмица на нестабилност, тъй като търговците приключват главозамайващ месец, в който притесненията относно американските и европейските кредитори доминираха настроенията и усложниха борбата на централните банки с инфлацията.

Японската йена и швейцарският франк поскъпнаха спрямо долара в началото на търговската седмица в Сидни. Търговците се съсредоточиха върху активите убежища след коментарите на руския президент Владимир Путин в събота относно разполагането на тактически ядрени оръжия в Беларус. Еврото се търгуваше без големи изменения, след като вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гуиндос каза, че несигурността в банковия сектор означава, че централната банка ще възприеме подход на среща по среща по отношение на лихвената политика.

Активите убежища отбелязаха увеличено търсене, особено йената, която поскъпна през последните четири седмици, тъй като страховете за здравето на редица кредитори и възможна рецесия в САЩ разтърсиха пазарите. Волатилността отново завладя световните пазари в петък, след като Deutsche Bank AG стана поредният кредитор, който привлече вниманието на инвеститорите, и след като министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън свика среща на Съвета за надзор на финансовата стабилност.

Американските власти обмислят дали и как да осигурят подкрепа на First Republic Bank, за да ѝ дадат повече време да подкрепи баланса си, според хора, запознати със ситуацията. Отделно се казва, че Valley National Bancorp и First Citizens BancShares Inc. се борят за Silicon Valley Bank след колапса ѝ по-рано този месец, а швейцарският банков регулатор каза, че Credit Suisse Group AG е изправена пред заплахата от евентуално разследване.

Най-големите американски регулатори заявиха в петък, че въпреки натиска, на който са подложени някои банки, цялостната финансова система е стабилна.

Банковите проблеми накараха търговците на облигации да променят драматично очакванията за паричната политика. Те изоставиха залозите, че Федералният резерв ще повиши отново лихвените проценти през май и увеличиха залозите, че следващата промяна на политиката ще бъде намаляване на лихвените проценти още през юни. Търговците също намалиха и очакванията за повишаване на лихвените проценти за Европейската централна банка и Банката на Англия.

„Нещата се развалят, когато централните банки затегнат твърде много“, каза Джак Макинтайър, портфолио мениджър в Brandywine Global Investment Management. „Но не можете да бъдете супер негативни, защото всички тези неща могат да се променят доста бързо. В момента има двупосочен риск. Нивата на сигурност вероятно са малко по-ниски."

Неясна перспектива

Междувременно доклад от тази седмица може да покаже, че ключов показател за инфлацията в САЩ остава упорито висок, напомняйки на инвеститорите за предизвикателството пред централната банка едновременно да поддържа ценова и финансова стабилност.

Срещу тази мрачна перспектива, мярката за волатилност на краткосрочните съкровищни облигации е близо до най-високата от 2008 г. насам. Двугодишната доходност достигна 3,55% в петък, най-ниската стойност от септември, тъй като търговците се отказаха от залозите за повишаване на лихвените проценти. Лихвеният процент се срина с повече от 100 базисни пункта, откакто достигна 5% в началото на март за първи път от 2007 г.

Йената се повиши с около 4% този месец, повече от всяка друга основна валута, на фона на нестабилността и тъй като рязко спадащата доходност на облигациите намали предимството на други икономики в лихвените проценти пред Япония. Валутите, свързани със суровините, включително австралийският и новозеландският долар, се представиха по-слабо.

Ед Ал-Хусаини, лихвен стратег в Columbia Threadneedle Investments, каза, че очаква рали на облигациите, тъй като затягането на Фед забавя икономиката, но нестабилността и скоростта на движението подчертават крехкостта на пазарите.

„Бяхме готови това да се случи през следващите девет месеца, но се случи за девет дни“, каза той. „Няма да се оплаквам, но се притеснявам колко бързо се е случило.“