Акциите поскъпват, а доларът отслабва преди коментарите на Джером Пауъл

Президентът на Фед в Атланта Рафаел Бостик заяви в понеделник, че данните за силните работни места в петък повишават вероятността централната банка да трябва да увеличи лихвите до по-висок пик

10:11 | 7 февруари 2023
Обновен: 10:28 | 7 февруари 2023
Автор: Тасия Сипахутар
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите в Азия напреднаха заедно с фючърсите на САЩ и европейските акции, а доларът поевтиня преди коментари от председателя на Федералния резерв Джером Пауъл по-късно във вторник, които може да оформят изгледа за пътя на централната банка.

Индексът на акциите в региона нарасна до 0,8%, като намали загубите от най-големия двудневен спад за последните четири месеца, тъй като инвеститорите претеглят шансовете Фед да поддържа твърд курс за паричната си политика.

Някои от най-големите печалби във вторник бяха в технологични акции в Хонконг - в рязък контраст със спада на акциите в САЩ в понеделник, когато S&P 500 и Nasdaq 100 завършиха надолу с увеличаването на доходността на облигациите. Акциите на Baidu Inc. скочиха с до 15%, след като тя потвърди, че ще пусне бот, подобен на ChatGPT през март.

Облигациите на САЩ върнаха част от двудневните загуби, които бяха предизвикани от търговците, увеличавайки залозите за бъдещото затягане на Фед. Неотдавнашните ходове отнеха блясъка от най-добрия старт за една година за възвръщаемост на кръстосаните активи от 1987 г. насам.

В Австралия валутата удължи печалбата си и облигациите паднаха, след като Централната банка повиши ключовата си ставка до най -високата за 10 години и заяви, че през следващите месеци ще са необходими допълнителни увеличения за борба с инфлацията. Австралийският показател на акциите падна с 0,5%.

Кривата на доходността в Австралия може да се изравни, тъй като пазарите вероятно ще "свръхкомпенсират за затягането сега“, след като подцениха желанието на централната банка да се придържа към своя режим на инфлация, според Филип Макниколас, азиатски стратегист на групата Robeco в Сингапур. „Пазарът сякаш деактивира доверието към Австралийската централна банка веднага след като тя спомена известна загриженост относно слабостта на глобалния растеж през миналата година“, каза той.

Междувременно инвеститорите претеглят дали Пауъл може да подчертае, че оптимизмът за намаляване на лихвите по-късно през 2023 г. вероятно е погрешен. Президентът на Фед в Атланта Рафаел Бостик заяви в понеделник, че силните данни за работните места от петък повишават вероятността централната банка да трябва да увеличи лихвите до по-висок пик, отколкото са очаквали преди.

Пауъл може да повтори някои от аргументите, които използва още преди последния доклад за работните места, който оправдава повишаването на лихвите от Фед миналата година, според Джак Макинтайър, портфолио мениджър в Brandywine Global Investment Management LLC. „Очаквам, че Пауъл ще наблегне, че са направили много и ще има затягане, което ще се отрази на икономиката по-късно тази година“, каза той пред Bloomberg.

Йената поскъпна, след като Япония неочаквано съобщи, че номиналните заплати са скочили през декември с най-големия марж за почти 26 години, предизвиквайки залози, че централната банка ще се приспособи или се отдръпне от програмата си за стимулиране при нов гуверньор.

Citigroup смята, че силата на долара като ключов риск за фондовите пазари. „Прогнозата е, че ще бъде трудно от шест до осем месеца за пазарите на акции в световен мащаб, а не само в Азия“, казва Мохамед Апабхай, ръководител на азиатско-тихоокеанските стратегии за търговия в Citigroup, пред Bloomberg. „Но ако доларът се върне обратно към нещо повече от това, което проектираме, развиващият се пазар ще бъде наказан.“

В Индия повечето от акциите на Adani Group поскъпнаха леко след разпродажбата, която започна, когато Hindenburg направиха обвинения за измами срещу конгломерата.

Петролът поскъпна за втора сесия, след като Саудитска Арабия неочаквано повиши цените за Азия, като сигнализира за доверието в перспективите на търсенето.