Саудитска Арабия неочаквано повиши цените на петрола за следващия месец

Много членове на ОПЕК звучаха оптимистично за Китай - може би най-големият фактор, определящ движението на цените на петрола тази година - през последните дни

07:56 | 7 февруари 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Саудитска Арабия неочаквано повиши цените на петрола за основния си пазар в Азия, като същевременно вдигна и тези за клиенти от САЩ и Европа.

Тези ходове дойдоха, въпреки че цените на суровия петрол паднаха с около 7% тази година, тъй като нарастващите лихвени проценти в САЩ и Европа противоречат на оптимизма за възстановяване на търсенето в Китай след края на блокирането заради коронавируса.

Държавно контролираната Saudi Aramco увеличи повечето цени на суровия петрол, който ще бъде доставен за Азия през март. Водещият сорт Arab Light на компанията беше повишен до 2 долара за барел над регионалния бенчмарк, с 20 цента повече от цената за този месец.

Това е първото увеличение на класа от септември и противоречи на проучване на Bloomberg сред търговци и рафинерии, което прогнозира намаление с 20 цента.

Кралството вдигна всички цени за европейски купувачи с 2 долара за барел, а повечето от тези за САЩ с 30 цента.

Много членове на ОПЕК звучаха оптимистично за Китай - може би най-големият фактор, определящ движението на цените на петрола тази година - през последните дни.

Генералният секретар на групата Хайтам ал Гайс каза, че е по-оптимистично настроен за Китай. А ръководителят на кувейтската държавна енергийна компания каза пред Bloomberg, че потреблението в най-големия вносител на суров петрол в света вече се е повишило и че това „не е еднократен отскок“.

Goldman Sachs Group Inc., цитирайки ниски запаси и свободен капацитет сред производителите, вижда Брент да се покачва отново над 100 долара за барел през третото тримесечие, тъй като Китай напълно отваря икономиката си. Morgan Stanley има подобна прогноза.

Все пак министърът на енергетиката на Саудитска Арабия, принц Абдулазиз бин Салман, в събота каза, че кралството ще бъде предпазливо относно увеличаването на производството на петрол.

„Ще повярвам, когато го видя и тогава ще предприема действия“, каза принц Абдулазиз, имайки предвид по-високото търсене на петрол в световен мащаб.

Саудитска Арабия е най-големият износител на петрол в света. Страната продава около 60% от доставките си суров петрол в Азия по дългосрочни договори, цените за които се преразглеждат всеки месец. Китай, Япония, Южна Корея и Индия са най-големите купувачи.

Решенията на страната обикновено се следят отблизо от други производители от Персийския залив като Ирак и Кувейт.