Испания отпуска заем от 800 млн. евро за подобряване на връзките с Мароко

Офанзивата на Испания за насърчаване на търговията идва в момент, когато отношенията на Мароко с бившия колониален владетел Франция остават напрегнати

20:00 | 1 февруари 2023
Автор: Алонсо Сото
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Министър-председателят на Испания Педро Санчес ще обяви отпускането на кредитна линия на стойност 800 млн. евро за испански инвестиции в Мароко, тъй като Испания се стреми да подобри дипломатическите и търговските си връзки със северноафриканската държава.

Санчес трябва да подпише кредитната линия и 20 споразумения - които варират от развитие на възобновяема енергия до изграждане на инсталации за обезсоляване на вода и инфраструктура, в четвъртък по време на посещение в Рабат. Офанзивата на Испания за насърчаване на търговията идва в момент, когато отношенията на Мароко с бившия колониален владетел Франция остават напрегнати.  

"Това подобрява шансовете на нашите компании да получат добри договори в няколко сектора", заяви пред репортери испанският министър на търговията и промишлеността Мария Рейес Марото, с което започнаха двудневните правителствени срещи на високо равнище.

Западноевропейските държави се надпреварват да укрепват отношенията си с ключови съюзници в областта на сигурността и енергетиката в Африка след руската инвазия в Украйна, за да се противопоставят на нарастващото влияние на Русия и Китай на целия континент.

Посещението, първото от 2015 г. насам, затвърждава и затоплящите се връзки между съседите, след като миналата година Санчес неочаквано се отказа от десетилетната политика на неутралитет на страната си, за да подкрепи плана на Мароко за ограничена автономия на Западна Сахара - бивша испанска колония, богата на фосфатни ресурси и морски риболов.

Неговият обрат сложи край на миграционната криза, при която през май 2021 г. хиляди хора преминаха в испанския северноафрикански анклав Сеута за няколко дни. Тогава Мадрид твърдеше, че Мароко е облекчило граничния контрол като отмъщение за това, че властите са позволили на ръководителя на групировката, бореща се за независимост на Западна Сахара, да бъде лекуван от Covid-19 в испанска болница.

Противоречивата промяна в позицията накърни връзките с Алжир - ключов доставчик на газ, който подкрепя въоръжената борба на Полисарио за независимост на спорната територия. Тя също така повиши напрежението с младшия коалиционен партньор на Санчес - крайнолявата партия "Унидас Подемос". Нито един от министрите на "Подемос" не се присъедини към Санчес по време на посещението му.

Макар че връзките с Мадрид бяха нормализирани, отношенията на Мароко с Франция, един от най-големите инвеститори, остават на нестабилна основа заради връщането на нелегални имигранти и визовите ограничения. Френският президент Еманюел Макрон планираше да пътува до Мароко през това тримесечие, но посещението все още не е потвърдено.

Твърденията, че Мароко е замесено заедно с Катар в скандал за търговия с влияние в Европейския парламент, също повишиха напрежението в отношенията с Брюксел. Миналата седмица мароканските законодатели гласуваха за преразглеждане на връзките с Европейския съюз, след като парламентът одобри резолюция, осъждаща спазването на правата на човека в страната. Социалистическата партия на Санчес отказа да подкрепи резолюцията. И Мароко, и Катар отричат обвиненията в корупция.

Мароко е основната инвестиционна дестинация на Испания в Африка с годишен стокообмен от близо 17 млрд. евро, според данни на испанското правителство. Само Китай и САЩ са преди Мароко сред основните търговски партньори на Испания извън ЕС.

Испания настоява Мароко да позволи възобновяването на търговията със стоки от анклавите Сеута и Мелила, след като тя беше спряна заради дипломатическо напрежение. Испанските власти заявиха, че работят за постепенното отваряне на митниците в Мелиля и за откриването на нова митница в Сеута, за да се пресече контрабандата.

Групи за защита на правата на човека от години осъждат експлоатацията на хиляди жени, които пренасят контрабандни стоки от испанските анклави през границата с Мароко.

Простираща се по протежение на атлантическото крайбрежие и богата на полезни изкопаеми, Западна Сахара е по-голяма от Великобритания и е предмет на ожесточени спорове от анексирането ѝ от Мароко през 1975 г. след оттеглянето на Испания. Спорадичните сражения между мароканските сили и стремящия се към независимост Фронт Полисарио отнеха живота на около 9 000 души за 16 години. В края на 2020 г. прекратяването на огъня, което продължи три десетилетия, беше нарушено.