Фючърсите на американските и европейските акции се понижиха

Microsoft надмина прогнозите за печалбите, но предупреди за бизнеса с облачни изчисления

10:14 | 25 януари 2023
Автор: Ричард Хендерсън
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фючърсите на американските и европейските акции се понижиха в сряда, докато азиатските акции постигнаха малки ръстове на фона на лошите настроения на инвеститорите след разнопосочните корпоративни печалби.

Договорите за Nasdaq 100 паднаха с 0,8% след лек спад на базовия индекс във вторник, като влошаващите се перспективи за продажбите на бизнеса с облачни изчисления на Microsoft Corp. задаваха тона. Фючърсите върху бенчмарковете S&P 500 и Euro Stoxx 50 също паднаха.

Японските акции поскъпнаха заедно със спада на йената, докато австралийските акции изтриха сутрешните печалби, след като инфлацията се ускори до най-бързия темп от 32 години. Данните в Нова Зеландия също показаха, че ръстът на потребителските цени се задържа близо до връх от три десетилетия, което дава основание на търговците да се съмняват в глобалния оптимизъм, че инфлацията е достигнала своя пик.

Южнокорейският индекс Kospi се повиши с повече от 1%, като наваксва изоставането си след празниците по случай Лунната нова година. Пазарите в Хонконг и континентален Китай остават затворени.

Показанията за инфлацията се раздвижиха през курсовете и валутните пазари. Австралийският долар скочи до най-високото си ниво от август. Доходностите на референтните 10-годишни облигации за Австралия и Нова Зеландия паднаха рязко в началото на търговията, преди да обърнат курса след данните за цените.

Държавните облигации на САЩ като цяло задържаха печалбите си, докато показателят за силата на долара беше малко по-нисък.

Петролът се повиши след спад във вторник, а златото се понижи след скорошни печалби, които тласнаха ценния метал до най-високото ниво от април.

Новините от Microsoft олицетворяват предпазливите перспективи за корпоративните печалби. Софтуерният гигант надмина прогнозите за печалбите, което първоначално изпрати акциите нагоре в търговията след работно време, преди печалбите бързо да бъдат отменени от предупреждението за бизнеса с облачни изчисления.

Texas Instruments Inc., един от най-големите производители на чипове в света, претърпя първия си спад на продажбите от 2020 г. насам.

Биткойн падна с цели 2,5% и се сблъска с първия си двудневен спад тази година, след като перспективите на Microsoft подкопаха доверието на инвеститорите в криптовалутата.

Търговският ден в САЩ беше помрачен от проблем в системата на Нюйоркската фондова борса, който свали рязко надолу цената на акциите на Wells Fargo & Co., а рязко оскъпи тези на AT&T Inc. в първите секунди на търговията, преди нормалната дейност да бъде възстановена 20 минути по-късно. От борсата казаха, че някои сделки ще бъдат обявени за „невалидни“, след като поради проблема стотици ценни книжа са започнали търговия без начална аукционна цена.

Въпреки несигурността от корпоративните отчети, Марк Матюс, ръководител на изследванията в Азия за Julius Baer, каза, че печалбите вероятно ще останат стабилни тази година и че S&P 500 може да се покачи с до 10%.

„Мисля, че ще наблюдаваме меко кацане – много лека рецесия, ако изобщо има, и такава, която едва ли ще забележите“, каза той в интервю за телевизия Bloomberg. „От икономическа гледна точка ще имаме "мека" първа половина на годината и след това предстои възстановяване през втората. Пазарът може да включи в оценката си това възстановяване и изглежда вече го прави."