Златото се изкачва до петмесечен връх на фона на отслабващия долар

Индексът Bloomberg Dollar Spot се понижи с 0,4% до най-ниското си ниво от юни

10:09 | 5 декември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Златото се изкачи до най-високото си ниво от юли насам, докато доларът се понижи, а търговците се оживиха от насоките на Китай за премахване на някои ограничения на политиката за нулев Covid.

Китайските власти ускориха преминаването към повторно отваряне на втората по големина икономика в света, като Шанхай и Ханджоу облекчиха някои ограничения след протести срещу строгите политики на нацията.

Златото пострада от агресивното повишаване на лихвените проценти на Федералния резерв тази година. Последните индикации, че централната банка става по-малко ястребова, повишиха цената на метала, като миналата седмица го изтласкаха над 1800 долара за унция.

Докато благородният метал падна под това ниво след петъчния доклад за работните места в САЩ, залозите за повторното отваряне на Китай доведоха до спад на долара и допълнително подкрепиха цените в понеделник. Златото има тенденция да има отрицателна корелация с долара и курса, тъй като не носи лихва и се оценява в американската валута.

Силните данни за работните места и натискът върху заплатите „помогнаха за понижаване на златото“, но металът „се повиши почти веднага и има усещане за „купуване на спадовете“ в момента“, каза Никълъс Фрапел, глобален ръководител на институционалните пазари в ABC Refinery в Сидни.

Спот златото се покачи с 0,6% до $1808,64 за унция към 12:35 ч. в Сингапур и се търгува на най-високото си ниво от началото на юли. Индексът Bloomberg Dollar Spot се понижи с 0,4% до най-ниското си ниво от юни. Паладий, сребро и платина също поскъпнаха.