Азиатските акции и суровините поскъпват заради перспективите за Китай

Бенчмаркът на азиатските акции се насочи към най-високото си затваряне от август и се доближаваше до технически бичи пазар

09:31 | 5 декември 2022
Обновен: 09:35 | 5 декември 2022
Автор: Тасия Сипахутар
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Азиатските акции и суровините поскъпнаха, тъй като търговците залагат на по-нататъшно повторно отваряне на китайската икономика от ограниченията на Covid. Валутите на износителите на материали и енергия се покачиха.

Бенчмаркът на азиатските акции се насочи към най-високото си затваряне от август и се доближаваше до технически бичи пазар. Доларът спадна спрямо повечето от основните валути, със забележима слабост спрямо норвежката крона и австралийския и канадския долар.

Офшорният юан на Китай се засили до нивото от 7 за долар за първи път от близо три месеца. Индексът Hang Seng China Enterprises нарасна с цели 4%.

Петролът напредна заради перспективата за по-голямо търсене от Китай, докато ОПЕК+ запази добива стабилен и санкциите върху руския суров петрол започнаха да действат. Желязната руда и медта поскъпнаха.

Китайските власти облекчиха изискванията за тестване за Covid в големите градове през уикенда, тъй като изглежда, че Пекин планира постепенно преминаване от строгата си политика за нулев Covid на фона на повишени случаи и обществени протести.

Междувременно доходността на държавните облигации на САЩ се повиши по време на азиатската търговия след волатилните движения от миналата седмица след доклада за работните места в САЩ. Доходността на държавните облигации в Австралия и Нова Зеландия спадна.

По-силните от очакваните данни за работните места в САЩ в петък подтикнаха трейдърите да увеличат залозите си за това къде лихвените проценти ще достигнат върха в текущия цикъл на затягане, вместо да променят залозите си за размера на увеличението на заседанието на Федералния резерв през декември. Все още се очаква политиците да направят понижаване до увеличение от 50 базисни пункта на срещата.

Работодателите добавиха повече работни места от прогнозите и заплатите скочиха най-много от близо година. Нивото на безработица се задържа на 3,7%, като средните почасови доходи са нараснали два пъти повече от прогнозираното.