Кризата с яйцата във Великобитания разкрива предстоящ недостиг на храни

Супермаркетите ограничиха продажбите на яйца

15:55 | 24 ноември 2022
Автор: Кати Линсел
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Във Великобритания яйцата станаха жертва на редица смущения в доставките, които доведоха до празни рафтове в някои магазини.

Супермаркетите ограничават продажбите, пекарите обмислят алтернативи, а фермерите настояват за действия от страна на правителството. Освен непосредственото въздействие, кризата разкрива в по-широк план как структурите на пазарите на храни могат лесно да бъдат нарушени.

За потребителите това означава, че наличието на основни продукти не трябва да се приема за даденост. В момента има проблем с яйцата за закуска. Следващата седмица или следващия месец това може да е друга основна храна.

"Това, което в момента се проявява на пазара на яйца, може да се приложи с еднаква сила и на пазара на плодове, зърно или месо", казва Тим Ланг, почетен професор по хранителна политика в Сити, Лондонски университет. "Не е нужно много, за да се избута даден сектор на ръба. И мисля, че точно това наблюдаваме."

Безпокойството по отношение на яйцата едва ли е британски феномен. Нахлуването на Русия в Украйна доведе до рязко покачване на цените на зърнените култури, торовете и енергията - основни суровини за селското стопанство.

По-високите разходи за фуражи за кокошки свиха маржовете на фермерите. Наред с това епидемия от птичи грип опустошава обширни територии в САЩ и Европа, което води до масово избиване на домашни птици. Цените на яйцата оглавиха класацията за инфлация на храните в САЩ миналия месец, а в Унгария правителството ограничи цените. 

В Обединеното кралство обаче рафтовете на някои супермаркети са празни и потребителите се притесняват за доставките преди Коледа.

Tesco Plc и Lidl въведоха временно ограничение от три кутии на клиент. Asda, Marks & Spencer Group Plc и Morrisons ограничават покупките до две кутии. Ocado ограничава покупките до 30 яйца на купувач.

Sainsbury Plc, след като обеща да предлага само британски яйца от свободни кокошки, внася някои яйца от кокошарник от Италия, за да поддържа рафтовете заредени.

Waitrose, която не изпитва проблеми с наличностите, заяви, че на клиентите може да се наложи да проявят гъвкавост по отношение на размерите или видовете яйца, които купуват, тъй като търсенето е много голямо.

От години Обединеното кралство се радва на сравнително ниски цени на хранителните продукти благодарение на жестоката конкуренция между супермаркетите. Но системата се пропуква под натиска на инфлацията, което разкрива крехките отношения между търговците на дребно и техните доставчици. За Ланг, автор на книгата "Изхранване на Великобритания", това е перфектна илюстрация на това как могат да се появят напрежения в системите за доставки "точно на време".

"Цялостната картина според мен се отнася за почти всичко", казва той. "Виждаме как икономиката на "точното време" се връща у дома."

Земеделските стопани казват, че разходите са се увеличили, но не са се увеличили и цените, които получават за продукцията си. В проучване, проведено сред членовете на Британската асоциация на производителите на яйца, една трета от тях намаляват броя на кокошките си или се отказват от отглеждането им.

"За съжаление, инфлацията е тук", казва Фил Кроули, производител на яйца от Лестършир и заместник-председател на съвета на Националния съюз на фермерите по птицевъдство. "И тя не се предава обратно по веригата. Това, от което се нуждаем като фермери, е прозрачност и справедливост по веригата на доставки."

В понеделник Националният съюз на птицевъдите  призова за спешно разследване от страна на правителството дали да се обявят "изключителни пазарни условия" и да се предостави помощ на фермерите. Според неговия председател Минет Батърс по-високите цени на енергията, смущенията във веригата за доставки и най-тежкото огнище на птичи грип в историята не могат сами по себе си да обяснят празните рафтове.

Супермаркетите "знаят, че трябва да плащат устойчива цена на производителите на яйца, но са ограничени от размера на допълнителните разходи, които могат да прехвърлят на потребителите по време на кризата с разходите за живот", казва Андрю Опи, директор по храните и устойчивото развитие в Британския консорциум за търговия на дребно.

Възможно е инфлационният натиск също да играе роля, като принуждава купувачите, които не разполагат с пари, да намалят месото и да преминат към по-евтини източници на протеини, като например яйца. Освен това търсенето на яйца обикновено е по-голямо през зимата, особено по Коледа.

А за селското стопанство често няма бърз изход от кризата с доставките. Фермерите не могат да пуснат друга поточна линия или да пренастроят производствения си график.

"Ние не произвеждаме джаджи за бирени кутии", казва Кроули. "Имаме живи животни, които създават естествен продукт. Пилето снася това, което снася."