Акциите възобновяват ръста след намалените петролни доставки

Паундът спечели позиции дори след като Fitch Ratings понижи перспективата си за Обединеното кралство до негативна

09:30 | 6 октомври 2022
Обновен: 09:53 | 6 октомври 2022
Автор: Ричард Хендерсън
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фючърсите върху акциите на САЩ компенсираха спада от сряда и индексът на азиатските акции се търгуваше на зелена територия, тъй като инвеститорите пренебрегнаха въздействието на нарастващите цени на петрола и възобновиха ралито на рисковите активи.

Акциите в Япония и Южна Корея поскъпнаха, докато австралийските се колебаеха, а тези в Хонконг се понижиха след най-добрия си ден от шест месеца. Печалбата в договорите върху S&P 500 обърна лек спад на индекса в сряда. Европейските фючърси напредват.

Възходящото настроение отслаби долара след като в сряда той отчете най-големия си скок от седмица. Паундът спечели позиции дори след като Fitch Ratings понижи перспективата си за Обединеното кралство до негативна.

Действието изглежда отбелязва преосмисляне на въздействието на решението от сряда на ОПЕК+ да намали дневното производство на петрол с два милиона барела. Бенчмаркът на петрола в САЩ скочи до триседмичен връх. Белият дом предупреди за отрицателни ефекти върху глобалната икономика от ограничаване на руския внос и каза, че САЩ ще освободят 10 милиона барела от стратегическите си резерви.

По-високите цени на енергията могат да подтикнат инфлацията, забавяйки перспективата за промяна в политиката на централните банки. Те обаче също така ограничават търсенето, забавяйки икономиката в съответствие с това, което Фед се надява да постигне чрез по-затегната политика.

„Повишаването на цените на суровините е било и ще бъде разрушително за търсенето“, каза Джеймс Ати, инвестиционен директор на Aberdeen Standard investments. „Фед няма да повиши лихвите, докато нещо не се счупи и има много уязвимости в тази система.“

Goldman Sachs Group Inc. увеличи целевата си цена за четвъртото тримесечие на суровия петрол Brent до $110, което означава скок от почти една пета от днешното ниво.

„Тук се намираме на почти рекордно ниски запаси. Търсенето ще се увеличи тази зима, защото липсата на газ ще доведе до повече търсене на петрол и сега имаме загуба на доставки от ОПЕК и вероятно от Русия“, каза Деймиън Курвалин, ръководител на енергийните изследвания за Goldman.

Президентът на Федералния резерв в Атланта Рафаел Бостик каза в сряда, че подкрепя повишаването на лихвените проценти до 4,5% до края на годината, което предполага още 125 базисни пункта затягане. Неговият колега от Сан Франциско Мери Дейли предупреди да не се очакват никакви намаления на лихвите през 2023 г.

„Страховете от инфлация може да бъдат смекчени, но след това се превръщат в страхове за растеж и това се превръща в проблем за корпоративните печалби“, каза Емили Роланд, главен инвестиционен стратег за John Hancock Investment Management, в интервю за телевизия Bloomberg. „Дори и лихвите да паднат, вероятно е твърде рано за ново оживление при акциите.“