Богатството на жените расте. Кога светът на финансите ще навакса?

Повече от 60% от активите на Обединеното кралство ще бъдат в ръцете на жени до 2025г.

18:58 | 1 август 2022
Обновен: 21:13 | 1 август 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Женското футболно първенство Евро 2022 привлече рекорден брой зрители, като разпродаде огромни стадиони, които доскоро бяха запазена територия на мъжките мачове. Ако е имало някакви оставащи съмнения относно търговската жизнеспособност на женския футбол, Евро 2022 (което завърши в неделя с победата на Англия над Германия) показа, че при достатъчна ангажираност промяната може да се случи много бързо, пише Стюарт Троу за Bloomberg.

Други социални промени се случват по-тихо, но те са не по-малко революционни.

Според прогнозата на Центъра за бизнес и икономически изследвания до 2025 г. повече от 60% от активите на Обединеното кралство ще бъдат в ръцете на жени. Това означава, че особено по-възрастните жени ще трябва да се ангажират с повече финансово планиране.

За тази промяна допринасят няколко фактора. Например жените са два пъти повече от мъжете на възраст над 90 години, а процентът на разводите сред пенсионерите се увеличава, въпреки че общият брой на разводите намалява. Това често води до поемане на по-голяма финансова отговорност от страна на по-възрастните жени на етап от живота, когато мнозина се стремят да направят нещата по-малко сложни.

Сред безбройните проблеми, с които могат да се сблъскат по-възрастните жени, се открояват два.

Най-належащият обикновено е как да се осигури доход при пенсиониране. В миналото можеше да се наследи пенсионният доход на съпруга, както и част от държавната пенсия на партньора. В днешно време пенсията е по-вероятно да бъде под формата на еднократна сума, от която се изтеглят пари в брой. Това поставя много по-голяма тежест върху лицата да гарантират, че не живеят над възможностите си.

Въпреки всички негови недостатъци си струва да се помни правилото за 4%, което включва изтегляне на 4% от парите през първата година от пенсионирането и увеличаване на изтегляната сума в съответствие с инфлацията след това. Много от днешните консултанти обаче смятат, че това е твърде висока граница.

Вторият проблем е, че стандартният съвет по отношение на данъка върху наследството в Обединеното кралство е, че всички активи трябва да се прехвърлят на преживелия съпруг след смъртта на лицето. Това е така, защото вдовицата или вдовецът могат да наследят имуществото на партньора си напълно без данък върху наследството.  Въпреки че това е данъчно ефективно, то налага значителна управленска тежест върху често възрастния партньор.

За по-младите жени финансовите предизвикателства могат да бъдат много различни. Дисбалансът в доходите започва да се преодолява благодарение на по-добрите академични постижения на жените. В Обединеното кралство днес вероятността жените да кандидатстват в университет е с 35 % по-голяма от тази на мъжете, а по данни на Обединения съвет за квалификация в страната през 2021 г. 46,4% от момичетата са получили оценки А в сравнение с едва 41,7% при момчетата.

Жените също така са склонни да бъдат по-добри инвеститори, но те са привлечени от по-консервативни инструменти за спестяване, като депозитни сметки и парични индивидуални спестовни сметки. Въпреки че са полезни за краткосрочни спестявания и спешни средства, тези продукти са неподходящи за натрупване на богатство в дългосрочен план.

Хелена Мориси, председател на финансовата платформа AJ Bell, веднъж описа това предпочитание към консервативните спестовни сметки като "безразсъдна предпазливост".

Като правило, колкото по-дълъг е инвестиционният ви хоризонт, толкова по-голяма трябва да е експозицията ви към акции и фондове. Така че за по-младите жени, които инвестират за своето пенсиониране, е подходящо да имат значителна експозиция към фондовия пазар. Има достатъчно време подходящо диверсифицираните инвестиции да се възстановят от всякаква междинна пазарна волатилност.

Големият проблем както за мъжете, така и за жените обаче е кои инвестиционни фондове да изберат. Само инвестиционната платформа Hargreaves Lansdown предлага повече от 3000 фонда. Разнообразието може да бъде зашеметяващо до степен на парализа. Изправени пред толкова голям избор, много начинаещи инвеститори предпочитат да избегнат проблема напълно.

Въпреки че финансовият консултант може да помогне по този въпрос, има и по-евтини варианти. Много онлайн брокерски къщи предлагат т.нар. роботизирани съвети. Кратко проучване определя инвестиционните ви цели и склонността ви към риск и предлага избор на подходящи, евтини фондове. За повечето хора простото започване на инвестирането е от много по-голямо значение, отколкото в какво точно инвестират, особено ако алтернативата е продължително отлагане.

При по-сложни въпроси обаче е необходим цялостен финансов съвет, особено за хора, обикновено жени, които внезапно се оказват наследници на активите, управлявани преди това от техния партньор.

Много финансови консултанти признават, че традиционно мъжкият им бранш има проблем с начина, по който общува с жените. Консултантската фирма Schroders поръча доклад, в който се съдържат няколко конкретни препоръки. Най-основната е да се включат съпругите в разговора от самото начало и да се отдели време, за да се разбере историята на жената и нейните предпочитания.

В по-широк план индустрията би спечелила от включването на повече жени като съветници. Въпреки че ситуацията бавно се подобрява, по оценки на Дружеството за лични финанси само 22% от сертифицираните финансови плановици в Обединеното кралство са жени.

Еврото е само едно от доказателствата за това, че при достатъчна подкрепа и приложение промяната може да настъпи по-бързо, отколкото хората биха очаквали. Светът на финансите има сериозно да наваксва, за да отрази нарастващото богатство на жените.