Фериботният оператор P&O уволни служителите си и постави под риск британската търговия

P&O Ferries внезапно уволни всички 800 души от персонала си чрез видеовръзка в опит да намали разходите и да спре загубите

16:52 | 18 март 2022
Обновен: 18:35 | 18 март 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Британската търговия с континентална Европа е изправена пред заплахата от прекъсване и увеличаване на разходите поради трудов спор, който ограничава фериботите на P&O до пристанището, като временно прекъсва ключова част от вече напрегнатите вериги за доставки в страната.

P&O е най-големият от трите фериботни оператора по т.нар. къси маршрути, свързващи Дувър и Кале, които заедно с железопътния оператор Eurotunnel, работещ в тунела под Ламанша, осъществяват 90% от трафика на камиони между Великобритания и Европейския съюз. Освен това е основен играч, който превозва стоки през Северно и Ирландско море, отбелязва Bloomberg.

Датската фериботна компания DFDS A/S е сключила споразумение за споделяне на капацитета с P&O, но износителите и превозвачите от Обединеното кралство казват, че са загрижени за ситуацията около маршрута Дувър-Кале, по който обикновено се обработват стоки за 265 млрд. паунда годишно.

Това, което би могло да доведе до смущения, е ако трафикът от други пристанища, където P&O оперира, като например Хъл, бъде принуден да се пренасочи към Дувър”.

В четвъртък P&O Ferries внезапно уволни всички 800 души от персонала си чрез видеовръзка в опит да намали разходите и да спре загубите. Всички нейни кораби, включително петте, които оперират по маршрута Дувър-Кале, бяха изтеглени от пристанището. Този ход изненада профсъюза RMT, който го нарече "един от най-срамните актове в историята на британските индустриални отношения" и доведе до осъждане в парламента.

"Начинът, по който това беше съобщено на персонала, не беше правилен", заяви пред репортери Макс Блейн, официален говорител на министър-председателя Борис Джонсън. "Водим много спешни разговори с P&O."

Служителите на профсъюза казаха на работниците да не напускат корабите,  а наетата охрана се опита да се качи на корабите с белезници. Работниците планират демонстрации в Дувър, Ливърпул и Хъл.

Ефектът на доминото

P&O очаква да преустанови дейността си за седмица до 10 дни, докато търси нови екипажи, заяви министърът на транспорта Робърт Куртс пред Камарата на общините.

P&O, която е собственост на базирания в Дубай пристанищен оператор DP World, също така свързва Ливърпул с Дъблин и Кайрън в Шотландия, с Ларн в Северна Ирландия, както и Хъл в североизточната част на Англия с Ротердам. Той превозва общо над 10 млн. пътници и 2 млн. товарни единици годишно.

"Ако извадите P&O, всички ще се насочат към останалите оператори и те ще станат свръхзаети", каза Бюкан. "Всичко, което е толкова голямо, ще има верижен ефект”, казват анализатор.

Бързо развалящи се стоки

Джон Кийф, говорител на оператора на Евротунела Getlink SE, отказа да коментира, като заяви, че въпросът е от компетенцията на фериботния сектор.

Основните клиенти на Eurotunnel обикновено превозват бързо развалящи се или скъпи стоки, като плащат такса за допълнителната скорост. Неспециализираните превозвачи, които използват предимно ферибота, също често резервират определен капацитет като предпазна мярка, но ще трябва да договарят допълнителен достъп.

През ноември британският Орган за защита на конкуренцията и пазарите започна да разследва дали споразумението за споделяне на капацитета между P&O и DFDS по 21-милния маршрут Дувър-Кале "има потенциал да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията".

Във финансовите си отчети, подадени до регулаторните органи през октомври, P&O заяви, че нейната непосредствена компания майка е отложила плащания по заеми и пенсии, съкратила е 1000 работни места и е осигурила заеми за 80 млн. паунда от DP World по време на кризата с Covid-19.

"В сегашното си състояние P&O Ferries не е жизнеспособен бизнес", се казва в изявление на компанията от четвъртък. "Нашето оцеляване зависи от извършването на бързи и значителни промени сега. Без тези промени P&O Ferries няма бъдеще."

Протест на екипажа

Служителите на P&O окупираха корабите, след като профсъюзът RMT им забрани да слизат от кораба след новината за уволнението им, предадена чрез видеоклип, в който се казваше: "Последният ви работен ден е днес". Охранителите се опитаха да се качат на борда с белезници, за да ги отстранят, заявиха от профсъюза RMT.

Компанията заяви, че не може да оцелее без "значителни промени сега", след като Brexit и Covid-19 са засегнали финансите ѝ. Загубите за 12 месеца възлизат на 100 млн. паунда, въпреки че DP World отчете рекордна печалба от 3,8 млрд. долара за 2021 г.

P&O също бе подложена на натиск след навлизането на трети оператор - базираната в Дъблин Irish Ferries Ltd., на пазара Дувър-Кале.

Нейтън Доналдсън, адвокат по трудовоправни въпроси в Keystone Law, заяви, че изненадващото уволнение на екипажа на P&O може да предизвика загриженост у регулаторните органи и че всяка нова работна сила трябва да бъде квалифицирана, опитна и обучена, за да се избегне рискът при сериозната отговорност - "феноменална задача", която трябва да се реши съвсем бързо.

Фериботите на P&O, като Pride of Rotterdam и Pride of Hull, са големи кораби с дължина над 700 фута и редовно плават в бурно време.

Дружеството ще трябва да докаже, че е имало справедлива причина за уволнението и че са били спазени процедурите за консултации, въпреки че могат да бъдат посочени специални обстоятелства, като например спасяване на предприятието от фалит.

„Вероятно това е едно от най-спорните уволнения, за които съм чувал в последно време", казва Доналдсън.