Пазарите готови за рали на златото

Инвеститорите с най-много отворени контракти в златни фючърси и опции от 2012 г.

17:13 | 28 октомври 2015
Автор: Магдалена Иванова
Пазарите готови за рали на златото: Bloomberg
Пазарите готови за рали на златото: Bloomberg

Търговците се приготвят за рали на златото, очаквайки заседанието на Фед в сряда и индикации за лихвената политика. Този извод се налага от броя на отворените контракти в златни фючърси и опции, който показва, че те са на най-високо ниво от 2012 г. насам. Бичите настроения сред анализаторите сигнализират за дългосрочно покачване на цената на фючърса, поради малката вероятност комитетът по парична политика да промени решението си за лихвите, които са нива близки до нулата от декември 2008 г.

„Лихвените проценти ще останат ниски за по-дълъг период“, каза Джордж Геро, вицепрезидент по глобалните фючърси в RBC Capital Markets в Ню Йорк.

 

Правителствените данни показват, че през последните пет седмици дългите позиции са се покачили, докато късите залози са намалели значително. Ниските лихвени проценти в САЩ са положителни за златото, защото те правят метала по-конкурентоспособен като инвестиционен актив, в сравнение с лихвоносните активи, като облигации.

Ако банкерите отложат затягането на паричната политика, това ще е сигнал за пазарите, че американската икономика се влошава или не е достигнала необходимите резултати, което прави кюлчетата привлекателна инвестиция.

Когато Федералният резерв покачи лихвите от ниски нива, обикновено се приема като знак за доверие в икономиката, която не се нуждае от помощ. Покачващото се доверие е положителен сигнал за цените на акциите и негативен за цената на златото.

Има и други признаци, поради които инвеститорите очакват металът да повиши пазарната си стойност, когато бяхме свидетели, че поради опасения от по-високи лихвени нива, цената на златото достигна до пет-годишно дъно през август.

Ценният метал се покачи с 1.36% до 1 181.60 долара за тройунция минути преди отварянето на американската сесия в сряда, 28 октомври, подкрепен от влошаващите се данни на първата икономика в света. Фючърсите показват растеж с 8.10% от дъното през август, когато тройунция се търгуваше на ниво от 1 081.70 долара за унция.

Инвестициите в борсово търгувани фондове, обезпечени със злато, се покачиха с 11 метрични тона през този месец до 1541.1 тона, което е най-голямото увеличение от февруари насам. Китай увеличиха златните си резерви с 0.9% през месец септември.

Комитетът по парична политика заседава в сряда, 28 октомври, в 20 ч. българско време. ФЕД ще определи политиката си за лихвените проценти. Повечето анализатори очакват за пореден път централната банка да остави лихвите непроменени. ФЕД са по-склонни да отложат вдигането на лихвените проценти за началото на следващата година.