UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Безплатна платформа за аудио книги за деца и ученици стартира у нас

Тито Титов и Димитър Стоянов, съоснователи на Voicelip и Димитър Стоянов, "UpDate", 04.07.2021

20:00 | 4 юли 2021
Автор: Александра Попова

Компанията Voicelip е основана в края на миналата година, като пуснахме платформата през май тази година. Вече има над 1000 сваляния на приложението. Нашият трети бизнес партньор имаше идеята да направим платформа за аудио книги, която да е достъпна и по-евтина. Тя е полезна за деца с увреждания, хора с дислексия или пък хора, които имат проблем със зрението. Това заявиха Тито Титов и Димитър Стоянов, съоснователи на Voicelip, в предаването UpDate с водещ Бойчо Попов.

Тито Титов коментира, че другата целева група са учениците. Те могат да открият в платформата много от учебната литература и да я възприемат по един различен начин. 

Гостите заявиха, че това, което ги различава от конкурентното приложение Storytel, е че основната таргет група на Voicelip са учениците и малките деца. 

"В приложението има повече от 60 приказки. Всички записи са правени от хора, които са записвали книгите във вкъщи, като след това са обработени от софтуер. На нас не ни беше нужно студио. По този начин можем да създадем много по-голямо съдържание за по-кратко време". 

Димитър Стоянов сподели, че в близкото бъдеще Voicelip планира да пусне iOS приложение. Другата цел е се добавят още книги в библиотеката.

Засега приложението е напълно безплатно.

"То е създадено по модела на Spotify - винаги ще има безплатна версия, но тя ще има по-малко опции и ще съдържа реклами. Чрез тях ще можем да генерираме някакви приходи. Платената версия ще има премиум съдържание без реклами".

Гостите са на мнение, че пандемията е насърчила слушането на аудио книги.

"В България не е толкова разпространено слушането на аудио книги. Това не е конкуренция на физическите книги, но е много добра опция, когато правим две неща едновременно. Новият начин на живот на хората насърчи слушането на аудио книги".

Друга тема от разговора бе това, че у нас е трудно да се получат авторски права за аудио книгите.

"В България издателствата почти не закупуват аудио права. Ако искаме да придобием права за аудио книга, не можем да говорим директно с тях, а с агенции, като комуникацията често се оказва трудна задача и те са по-консервативни".

Цялото предаване гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" гледайте тук.