UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Границите между банките и финтех компаниите се размиват все повече

Мердихан Исмаилов, продуктов мениджър на софтуерни решения за финансови институции в Sirma Group, Update, 06.02.2021

20:00 | 6 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев

Паднемията от Covid-19 ускори започнали още преди 5-6 години процеси в банковия сектор. Но най-голямата промяна се изразява в паритета между различните форми на плащания, особено при картовите заради ръста на електронната търговия. Това заяви Мердихан Исмаилов, продуктов мениджър на софтуерни решения за финансови институции в Sirma Group, в предаването "Update" с водещ Бойчо Попов. 

"Банките все повече се опитват да предоставят услуги, предлагани от финтех индустрията, тъй като през пандемията стана пределно ясно, че те не само са готови, а и предпочитат, да обслужват клиентите си дигитално".

Мердихан Исмаилов посочи и друго отражение на пандемията и съпътстващата я дигитализация - "банките започнаха да активират дигитални услуги като кредитиране например".

"Традиционните кредитори реагираха много бързо и въведоха процеси, чрез които да са спобосни да идентифицират клиенти от разстояние и как да продават своите продукти и услуги онлайн. Да, част от тези процеси бяха налични в рамките на мобилното банкиране, но не бяха достъпни за неидентифицирани клиенти".

По думите на продуктовия мениджър в Sirma Group банковият сектор определено вече е не толкова традиционен, тъй като още преди пандемията много от неговите представители започнаха да инвестират огромни суми в уеднакяване с финтех сектора. 

От разговора стана ясно, че Sirma Group също е стартирала свой дигитален портфейл за плащания от тип "сметка към сметка", чиито функции са оторизирани от ревизираната Директива за платежни услуги (PSD2).

Целия разговор може да видите във видеото

Всички гости на предаването "Update" може да видите тук.