UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Българското приложение за борба с коронавируса ViruSafe не постигна особен успех

UpDate, Росен Върбанов, изпълнителен директор на „Сирма Медикъл Системс“ , UpDate, 05.12.2020

20:03 | 5 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова

Българското приложение за борба с коронавируса ViruSafe не постигна особен успех. Това заяви Росен Върбанов, изпълнителен директор на „Сирма Медикъл Системс“, в предаването „UpDate“ с водещ Бойчо Попов.

Сред причините за липса на успех на приложението гостът посочи, че ползата от самото приложение не е била особено ясна и очевидна.

"Не знам дали са правили скоро обновления, но в началото приложението просто събираше данни, които трябваше да се въведат от самия потребител. Ако то беше интегрирано с информация в държавата, може би щеше да свърши някаква работа, но пък това вече е в противоречие с европейските закони и с вижданията като цяло на българските граждани, които не са склонни да отделят толкова време, за да попълват данните си.“

 

"Ползата от приложенията, свързани с телемедицината, насочени в помощ на борбата срещу Covid-19, е по-скоро теоретична и в много малко изключения те могат да бъдат наистина успешни", обясни още Росен Върбанов. 

„Много зависи по какъв начин работи приложението и къде е пуснато – има разлика дали ще бъде в Европа или в Китай. Например правителството в Китай може да наложи подобно приложение да се ползва, тъй като те нямат закони, които да защитават толкова техните потребители и данни.“

Гостът припомни, че в Китай вече имат система, базирана на QR кодовете, която има за цел да ограничи разпространението на Covid-19. Тя съдържа информация, която може да бъде сканирана и прочетена от смартфони, като се базира на цветове. Зеленият цвят означава, че човек е здрав и може да пътува и да се движи свободно, докато оранжевият и червеният код показват, че трябва да се постави под карантина.

„Китайците не са недоволни от това, те са готови да жертват личните си данни и личното пространство в името на сигурността. И въпреки че вирусът тръгна от там, страната толкова добре успя да се справи с него, защото мерките са драконовски“, коментира Върбанов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването "UpDate" гледайте тук.