UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Българска иновация използва изкуствен интелект за термален анализ през телефон

Георги Къдрев, съосновател на Kelvin Health, Update, 26.07.20

20:02 | 26 юли 2020
Обновен: 12:22 | 27 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз

Цялостната концепция на Kelvin Health е да помага в областта на превантивната медицина. Идеята е нещо лесно преносимо да се използва за термален анализ. Това каза Георги Къдрев, съосновател на Kelvin Health, в предаването “Update” с водещ Елена Кирилова.  

Kelvin Health по същество представлява мобилна платформа с изкуствен интелект, която прави термален анализ чрез термокамера за смартфон.

“Термокамерата позволява да се хваща различна температура, която излъчва определен обект - в случая човешкото тяло. Когато има някаква промяна в състоянието на тялото, това дава някакъв температурен отпечатък. Това е така, защото начинът, по който се движи кръвта по тялото, е показателен за различен вид медицински състояния”.  

По думите му в определени състояния, каквито са респираторните инфекции и към които частично спада Covid-19, има възпаление, а щом има възпаление, това означава автоматично, че там потича повече кръв и съответно има много по-сериозно затопляне.  

“Основната идея беше да премахнем възможността да се получават усложнения. Преди да се качи цялостната телесна температура и да стане ясно, че има пневмония например, да може няколко дни по-рано да се види дали протича някакъв процес”.  

Целия разговор вижте във видеото.  

Всички гости на предаването “Update” вижте тук.