UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Събитие в София ще подкрепи развитието на младите предприемачи

Надя Кръстева и Кирил Стойчев, съорганизатори на Startup Europe Week Sofia, UpDate, 15.03.2020

20:02 | 15 март 2020

Startup Europe Week ще се проведе в София за пета поредна година. В момента изчакваме с конкретизирането на датите заради събитията около коронавируса. Инициативата представя целия инструментариум, свързан с предприемачеството. Това каза Надя Кръстева, съорганизатор на Startup Europe Week Sofia, в предаването “UpDate” с водещ Бойчо Попов.

“Идеята е да покажем пълен набор от инструменти, от които всеки един млад предприемач да получи максимално релевантна информация. Има участници с високотехнологични стартъпи, които ще покажат успешните си идеи, социални предприемачи, представители на държавата, които подкрепят предприемаческия сектор, застъпени са и частните инициативи”, посочи Кирил Стойчев, съорганизатор на Startup Europe Week Sofia.

Според Стойчев развитието на технологиите е нещото, което помогна на българските компании да мислят на по-глобално ниво и да надрастват границите на страната.

“Повечето стартъпи преди бяха насочени към онлайн търговията например. Сега те навлизат в сферата на високите технологии, ИТ сектора”, отбеляза Кръстева.

По нейни думи екосистемата има нужда от повече финансиране и децентрализирана подкрепа, тъй като за момента повечето стартъпи са ориентирани към столицата.

“Изборът на екип, представянето на идеята, правилният подход за продажбата ѝ - всичко това е от основно значение”.

“В България обаче липсва достатъчно обширна информираност”, смята Стойчев.

“ У нас има хора с много талант и с безкраен потенциал. Проблемът е, че те не искат или не знаят как да разгърнат този потенциал”.

Гледайте целия разговор във видеото.