UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Каква е ролята на българските компании в Зелената сделка на ЕС?

Марияна Хамънова, изпълнителен директор на Клийнтех България, UpDate, 01.03.2020

20:04 | 1 март 2020
Мариана Хамънова, изпълнителен директор на Клийнтех България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мариана Хамънова, изпълнителен директор на Клийнтех България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Зелената сделка на Европейския съюз е изключително комплексна тема. Тя не зависи от решението на даден стартъп или конкретна индустрия. Търси се надграждащият характер на допълняемостта. Интегрираността и общата визия липсват в България като подход. Това каза Марияна Хамънова, изпълнителен директор на Клийнтех България, в предаването „UpDate“ с водещ Елена Кирилова.

Според Хамънова у нас има достатъчно зелени идеи, що се касае до стартъпите, а техните силни страни зависят много от екипите им.

„Винаги силните страни са в обединението и екипността. Това е едно от най-важните неща за стартиращ бизнес“.

„Българските стартъпи имат изключително силен адаптивен елемент в това, което правят, те са изключително изобретателни“, смята още гостът.

Тя посочи, че стратегията за продажба е сред първите неща, които трябва да има даден стартъп, но по-важно е изпълнението. По думите на госта е добре изпълнението да е поверено на експерти, защото „не може да си изобретател на идеята, да се грижиш за развитието на бизнеса, в същото време и за продажбите“.

Според Хамънова осъзнатостта към климатичните промени вече се повишава, а зелената идея и зелената кауза вече стават част от успешния бизнес.

Хамънова разказа, че Клийнтех България ще бъде координатор на проект по програма Хоризонт 2020 за създаване и тестване на нов модел за по-ефективно саниране на жилищните сгради. Повече по темата гледайте във видео материал.