UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

До 2-3 г. 5G ще дойде в България

Джейсън Кинг, главен изпълнителен директор на „Теленор“ България, UpDate, 25.01.2020

20:03 | 25 януари 2020
Джейсън Кинг, главен изпълнителен директор на „Теленор“ България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Джейсън Кинг, главен изпълнителен директор на „Теленор“ България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очакваме 2020 г. да бъде решителна за телеком индустрията. А в следващите 2-3 г. предстои разгръщането на търговска 5G мрежа в България, заяви Джейсън Кинг, главен изпълнителен директор на „Теленор“ България, в предаването "UpDate" с водещ Бойчо Попов.

"2019 г. бе динамична година за българския телекомуникационен пазар, както и за "Теленор". Значително подобрихме мрежата си и брутните си приходи".

"Ценовите нива са добри за клиентите. От европейска гледна точка тенденциите са свързани с консолидации в сектора", посочи гостът.

5G

"Някои от ранните приложения на мрежата ще бъдат основно за компаниите, но от части и за обществения сектор. В ранните етапи на тестване в Европа имаме интересни употреби като оборудване на стадиони с 5G, за да може зрителят да има цялостно изживяване. Приложение се намира дори в някои ферми и мини, дронове за наблюдение. Тази мрежа позволява огромно количество данни да бъде прехвърлено едновременно без особено забавяне".

Има ли напредък в това трите телекома заедно да изграждат свръхскоростната мрежа и после да използват общо оборудване?

"Правителството играе важен фактор по отношение на достъпността и цената на спектъра. Вторият е способността да изграждаме различните базови станции. Третият включва устройствата, които поддържат 5G", уточни Кинг.

По думите на изпълнителния директор на "Теленор" всички акционери работят конструктивно за намиране на баланса във възвръщаемостта по отношение на инвестицията.