UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Какви са предизвикателствата за жените в софтуерната индустрия?

Лорън Джарет, генерален мениджър в Progress, UpDate, 09.11.2019

20:00 | 9 ноември 2019

Софтуерът е страхотно нещо, защото се развива много бързо. Винаги се развива, винаги се променя, винаги е различно. Включва много иновации и е толкова трансформиращ за компаниите. Той може да донесе наистина голяма промяна. Това каза Лорън Джарет, генерален мениджър в Progress, в предаването UpDate с водещ Елена Кирилова.

Тя говори за предизвикателствата пред жените в софтуерната индустрия.

"Едно от предизвикателствата пред израстването на жените в софтуерната индустрия е, че в началото нямаше много женски ролеви модели. Голяма част от работните позиции, които една жена би разгледала и би желала да заеме, бяха запълнени от мъже".

Според Джарет индустрията се е променила значително.

"През последните 20 години индустрията се промени значително в рамките на кариерата ми. Това се случва дори по-интензивно в последните 5 години. Имаше много промени в аспекта на това как правим неща за популяризирането на идеята за включването и разнообразието на работната сила, за проблемите и предизвикателствата. Но все пак имаме дълъг път пред нас".

Лорън Джарет разказа и за дейността на Progress.

"Progress е в бизнеса с разработка на приложения от повече от 35 години. Това е наистина вълнуващо. Предоставяме инструменти и платформи, които помагат на разработчиците в областта да бъдат по-ефективни в работата си, да създават наистина модерни, стратегически приложения и преживявания. Това е причината, поради която се насочих към технологичната индустрия - да помагам за такъв тип трансформация и да съм част от технологиите, които променят бизнеса".

Вижте целия разговор във видеото.